Ex-helsingborgarna som kan sänka HIF: “Hade årskort i flera år”

Det är många med HIF-koppling i Falkenbergs FF.
En av de mer okända kopplingarna är Karl Söderström, den 35-åriga kantspelaren som tidigare hade årskort på Olympia.

Hans Eklund och Tobias Tuvesson styr utanför planen. Carl Johansson är en av seriens giganter när det kommer till duellspel. Anton Wede har varit ordinarie stora delar av säsongen. Dessutom kommer HIF:arna aldrig att glömma Marcus Mathisens två mål i kvalet 2016.

Det kryllar av HIF-historik i Falkenbergs FF.

Men en spelare, som har varit i Rydabäck och Höganäs, med mer okänd Helsingborgskoppling är Karl Söderström.
– Jag har ju varit en supporter och hade årskort i flera år när jag var yngre, säger Söderström till Fotboll Skåne.
– Jag har sett många matcher live genom åren, bland annat när Hasse spelade.

När börjad intresset att dala av?
– Det var nog när jag när flyttade till Varberg (år 2011). Det blev svårare att kolla matcher, även om jag fortfarande kollar någon match ibland. När vi fick dem i serien, då var det ju helt annorlunda. Då gick det inte att hålla på dem längre…

Har det någon gång varit nära att spel i HIF?
– Det närmaste var när jag var riktigt ung, när jag gick på högstadiet. Då var det lite snack om det, men jag var rätt inställd på att inte gå dit. Jag var väl hemmakär. Sedan var jag rätt sen i växten, så i åttan-nian var det inte aktuellt längre. Jag var inte bland de bättre i klassen då.
– Nu på senare år har det inte känts aktuellt. Jag har stadgat mig här uppe, och hade jag själv haft hand om HIF så hade jag nog inte tagit hem mig… Jag hade nog satsat på lite yngre förmågor.

Söderström är en av Allsvenskans riktiga latebloomers, då han bland annat spelade i Division 3 som 26-åring och den allsvenska debuten kom under året då han skulle fylla 34.
– Man kan spekulera i att om jag hade kommit upp i divisionerna tidigare, då hade kanske utvecklingen gått framåt tidigare. Jag utvecklades när jag gick uppåt i divisionerna, men grundegenskaperna har alltid varit där.

Det är ju ganska många som har koppling till HIF i Falkenberg. Har ni pratat något om det i veckan?
– Inte direkt, men man märker på de spelarna att de har lite extra tändvätska inför HIF-matcherna. Det är ju lite som ett derby för dem.

Hur bra är Calle Johansson nu för tiden?
– Han är riktigt duktig. Han har definitivt höjt vår backlinje sedan han kom in. Förra året hade han ett par tuffa matcher där han gjorde något misstag, men även då tänkte jag att han ska spela hela tiden. Jag visste att han skulle bli viktig för oss i längden och det har han verkligen visat. Han har kanske varit vår bästa i år.

Listan med spelare med HIF-koppling hade kunnat vara ännu längre. HIF jagade Christoffer Carlsson intensivt för knappt tio år sedan, men kom inte överens med FFF. Han hamnade senare i Hammarby istället innan han återvände till FFF.

Foto: Bildbyrån

Annons