En kvarts miljon insamlat i Kärnans kampanj: ”Vill hjälpa HIF”

På torsdag spelar Helsingborgs IF internmatch på Olympia.
Tack vare kampanjen #FullsattOlympia är över 5 000 biljetter sålda till matchen.
– Det bottnar i att man vill hjälpa HIF ekonomiskt, säger Kärnans ordförande Erik Kruse till Fotboll Skåne.

Coronaviruset vållar stora problem för många allsvenska klubbar, och i Helsingborgs IF försöker man på olika sätt vara kreativa för att rädda likviditeten. På torsdag spelar man årets första match inne på Olympia, när U19-spelare fyller på truppen för att en internmatch.

Som ett led i att samla in pengar till HIF har den officiella supporterföreningen Kärnan tagit fram kampanjen #FullsattOlympia, och hjälper därmed klubben sälja biljetter till en match som supportrarna inte får gå på. I nuläget är en bra bit över 5 000 biljetter sålda och det innebär mer än 250 000 i rena intäkter till HIF.
– Vi visste inte hur det skulle tas emot och ifall folk ens skulle tycka det är kul. Det kunde varit at vi var ett gäng töntar som satt och fnissade för oss själva, och att folk skulle känna varför ska man swisha pengar för ingenting, säger Erik Kruse, ordförande i Kärnan, till Fotboll Skåne.
– Men folk har verkligen känt igen sig och velat bidra till hela idén. Det bottnar att man vill hjälpa HIF ekonomiskt, men man gör det på ett kul sätt. Det är väl det som gör att folk sluter upp i större utsträckning. Det blir en snackis.

#FullsattOlympia är dessutom en hint till gamla tider, när Kärnan körde en liknande kampanj för att fylla läktarna. Skillnaden då mot nu är att biljettköparna får nöja sig med att se matchen hemifrån den här gången. Den stora uppslutning som varit kan bero på att människor känner igen retoriken, tror Erik Kruse.
– Folk känner igen sig i retoriken och tycker att det är en rolig grej, som man vill vara en del av och stötta. Oavsett om du heter Olafur Skulason och inte spelat i HIF på flera år, eller om du är en genuin HIF:are eller företagare i stan. Den humorn är väldigt universell.

Sista dagarna har flera stora partners till Helsingborgs IF gått in och köpt biljetter, samtidigt som spelare som bland andra Andreas Granqvist, Jordan Larsson och Mattias Lindström stödköpt ett gäng biljetter. Om man skulle lyckas nå över 10 000 innebär det en halv miljon extra till HIF.
– Det är väl roligt om det rullar på och kan vara hype kring det hela vägen fram till torsdag. Det har onekligen fortsatt rulla på. Det hade varit fantastiskt om vi kommer över 10 000 sålda låtsasbiljetter. Sen är ju målsättningen ett fullsatt Olympia, så man vet aldrig.
– Att vi är uppe i en kvarts miljon redan nu är ju pengar som kommer göra jättestor skillnad i det långa loppet, som det ser ut nu. Det blir ett enormt sparkapital från ingenstans, som ingen hade räknat med. Den aspekten är viktig, att man gör reell skillnad ekonomiskt i en tid som kommer bli tuff för HIF.

Torsdagens internmatch kommer att sändas via HIF:s egen hemsida. Den börjar 18:00.

Annons