Ekonomisk kris i HIF: ”Klubbens existens är i stor fara”

Under måndagen presenterade HIF en dyster prognos.
På grund av coronaviruset har klubben stora ekonomiska problem.

– Våra beräkningar pekar mot att vi skulle gå 17 miljoner kronor back, säger ordförande Krister Azelius till Expressen.

Coronaviruset slår hårt mot de svenska klubbarna. Under måndagen höll HIF i en pressträff där man meddelade att virusets spridning har fått katastrofala konsekvenser för klubben.
– Klubbens existens är rådande situation i stor fara, säger Azelius på pressträffen.

HIF har de senaste åren haft problem med sin ekonomi. Tidigare i år presenterade klubben för första gången på många år ett positivt resultat som visade att klubben gått med vinst.
– Coronaviruset slår skoningslöst åt alla håll och kanter och för oss får det mycket större konsekvenser än vad man vid en fösta tanke kan tro. Det är lätt att tänka att det handlar om att överleva ett par månader till allsvenskan börjar. Det är ett feltänk. Det är ett ohyggligt feltänk, säger HIF:s ordförande.

För två veckor sedan stod det klart att ambitionen är att dra igång Allsvenskan i juni. På pressträffen presenterade klubben en ny ekonomisk prognos för året.
– Ett negativt resultat på 17 miljoner innebär att vårt egna kapital är nere på minus 15 miljoner. Det innebär inte att elitlicensen är i fara. Det innebär att elitlicensen är rökt. Och att klubbens existens är i stor fara, säger Krister Azelius.

I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver HIF att några av anledningarna till den ekonomiska prognosen är en minskad säsongskortförsäljning och att ett tajtare matchschema i november och december innebär en publikminskning. Dessutom räknar klubben med att två av tre budgeterade miljoner i transferintäkter ligger i riskzonen.

Foto: Bildbyrån