Egzon Bejtulai – HIF–doldisen med starkt CV: ”Kan döda någon för att vinna”

Egzon Bejtulai har handplockats för att fungera bredvid Andreas Granqvist i HIF:s mittlås.
En blyg karaktär utanför fotbollen, men som blir något helt annat på planen.
– Jag tror det är en jättebra förstärkning för Helsingborg, säger Agim Sopi till Fotboll Skåne.

Det är svårt att hitta något när man googlar på Egzon Bejtulai. Det mesta som kommer fram är enkel matchstatistik och några standardartiklar från när han presenterades i Helsingborgs IF.

Detta trots att han är 26 år och startspelare i nordmakedonska landslaget, som i mars kan kvala in till EM. Han var i FK Shkëndija i många år och laget föll ofta mot svårt motstånd när de kvalade till gruppspel i Europacuper, som mot AC Milan, Rosenborg, Gent, och RB Salzburg.

Den här vintern ville han göra något annat. Han hade varit ordinarie i samma klubb i sju säsonger. Hans kontrakt gick ut. Laget åkte ut mot lag från Luxemburg och Estland i kvalet i somras. FK Shkëndija är landets rikaste klubb och någon enstaka stjärna där kan tjäna motsvarande 200 000 svenska kronor i månaden, men han sa nej till deras erbjudande.

Det pratades om en stor klubb i Polen och Trabzonspor i Turkiet. Malmöbaserade agenten Nima Eil hade tagit Fidan Aliti till Kalmar FF, där det blivit succé, och ville göra något liknande med Bejtulai.

Helsingborgs IF var den första svenska klubben som Eil kontaktade. En dag senare sa HIF att de ville ha Bejtulai. Olof Mellberg hade kollat mycket video på Bejtulai, gillat vad han sett, och sedan körde HIF på. Bejtulai valde då att tacka nej till ekonomiskt klart bättre bud.
– Jag tycker att Egzon tog rätt beslut, säger Faton Zylbehari till Fotboll Skåne.

Zylbehari är en nordmakedonsk journalist som har haft en nära relation med Bejtulai i flera år. Få personer har bättre koll på HIF:s nyförvärv.
– Han har funderat mycket under de senaste åren. Alla var förberedda på att detta kunde hända. Han hade många bud, från Polen och Turkiet, men hans beslut att flytta till Helsingborg var välanalyserat. Hans plan är att senare försöka flytta till en ännu större liga, och Helsingborg som förening, med deras fans och tränare, känns rätt. Jag tror att de kommer att gilla honom.

Agenten Nima Eil fyller i:
– Han bodde i Nordmakedonien med sin mamma, pappa, fru, och unga dotter. De hade det väldigt bra där nere, men han försöker att pusha sig själv för att se var det leder.

Bejtulai blev ordinarie i nordmakedonska högstadivisionen redan när han var 17 år. Ett par år senare såldes han från Teteks till FK Shkëndija. De hade fått Ecologo som ny storsponsor och Bejtulai var en av deras första stora värvningar.

Där har han blivit en av lagets stora spelare. Det har varit nära med en flytt därifrån tidigare, exempelvis bekräftade schweiziska Grasshoppers under 2017 att de ville ha Bejtulai, men det har inte blivit av. Vid något tillfälle var det en långtidsskada som stoppade en övergång. Den skadan ska ha läkt väl.

Han har i karriären växlat mellan att vara mittback och högerback, och alla beskriver honom på ungefär samma sätt. Snabb och bollskicklig, och samtidigt hård och aggressiv.
– Det är en fysisk liga där nere och att vara mittback utan att vara särskilt lång… Då måste man vara ganska stark med boll och fysisk för att klara sig. Och det har han gjort, säger Eil.

En annan person som känner Bejtulai är tidigare Landskrona BoIS–tränaren Agim Sopi. Sopi var assisterande förbundskapten för det nordmakedonska U21–landslag där Bejtulai spelade. De vann sin kvalgrupp till U21–EM, trots att gruppen innehöll Frankrike, Island, Ukraina, Skottland, och Nordirland.
– En allround spelare som vill vara med i offensiven också. Bra med boll, säger Sopi.
– Och en fantastisk bra kille. Han har varit jättebra på att hålla igång stämningen i laget. Han behöver lära sig lite svenska och sedan kan han visa sig mer där, men för oss var han väldigt nyttig för gruppen.
– Jag tror det är en jättebra förstärkning för Helsingborg.

Bejtulai beskrivs av alla som jordnära, snäll, väldigt religiös, och blyg i vissa situationer, samtidigt som han kan hjälpa till när det behövs.
– Han är den spelaren som anpassar sig och hjälper till. I klubblaget var han den första som pratade med nyförvärven för hjälpa dem med saker, säger journalisten Zylbehari.
– Han har aldrig haft några problem med tränare, sportchefer, spelare… Jag kan inte hitta något negativt och alla säger nog samma sak om honom.
– Om man sitter ner med honom är han väldigt lugn, men i matcher blir han en stor fighter. Han kan döda någon för att vinna. Han kommer att spela som om nästa match är den sista matchen i hans karriär, och att matchen handlar om guld eller att undvika nedflyttning. Han vill bara vinna.

Nu återstår det att se om han kan bli lika bra som Aliti har blivit i Kalmar FF.
– Det är olika typer av spelare, men de är på ungefär samma nivå, säger agenten Eil.

Videon nedan: Egzon Bejtulais fina mål från hösten 2018. Tid: ca 06.30.

Foto: Bildbyrån