Charlie Weberg vill få mer speltid: “Jag tänker ta varje chans”

Charlie Weberg fick speltid i en allsvensk match under Olof Mellberg förra året.
Nu hoppas mittbacken få mer förtroende under 2020.
– Olof, med sitt sätt att spela, är nästan den tränare som jag klickar mest med, säger Charlie Weberg till Fotboll Skåne.

När Charlie Weberg skrev på ett nytt kontrakt med HIF i mitten av februari hade han förhoppningar om att bli en given startspelare intill Andreas Granqvist. Men när säsongen väl började fick mittbacken spendera de fyra första matcherna på bänken.

Hemma mot GIF Sundsvall fick han äntligen både starta och spela 90 minuter. Då hade han vunnit Per-Ola Ljungs förtroende och fick fortsätta i ytterligare sju matcher fram till sommaruppehållet

Då var olyckan framme. Ett HIF med nio raka matcher utan vinst gjorde sig av med Per-Ola Ljung och då var förtroendet slut för Charlie Weberg. När Henrik Larsson kom in fick mittbacken noll allsvenska minuter.
– Det var väldigt tråkigt att sitta vid sidan om, väldigt frustrerande. När du sitter vid sidan om ser du matchen på ett annat sätt och känner alltid att du kan bidra. Det var frustrerande, men det kommer alltid såna perioder när du inte får spela lika mycket, säger Charlie Weberg till Fotboll Skåne.
Var det extra frustrerande med tanke på att du gick in i säsongen med nytt kontrakt?
– Nej, jag hade ingen tanke på att vara någon annanstans än i HIF ändå. Även om jag hade fått veta att jag skulle spela så få matcher hade jag skrivit på ändå.

Inte heller när Olof Mellberg kom in blev det bättre för Charlie Weberg. Borta mot Malmö FF fick han en halvlek, men efter 3-0 fick han lida för experimentet med trebackslinje och byttes ut i paus. Trots det bristande förtroendet har han ett gott öga till sin huvudtränare.
– Olof, med sitt sätt att spela, är nästan den tränare som jag klickar mest med. Hur vi vill bygga upp spelet med boll, rörelse och allt det där. Då blev det nästan ännu mer frustrerande att man inte fick visa att det skulle passa mig och att jag också ser fotboll på det här sättet. Samtidigt gick det bra när Olof kom in och går det bra, varför ska man ändra då? Men det är klart att det var mer frustrerande när man verkligen kände att det var en fotboll som skulle passa en och man ändå inte fick spela.
Hur ser du på säsongen som kommer? Är det dags för revansch?
– Ja, det är väl som inför alla andra säsonger. Jag har aldrig varit en solklar startspelare sen jag blev uppflyttad, utan har alltid fått börja vid sidan och kriga mig in. Det är nog så det är nu också. Jag tänker ta varje chans jag får under försäsongen, verkligen ta chansen och göra det så bra som möjligt när jag får spela. Sen hoppas jag få många allsvenska matcher i benen.
På träningen känns det som att Granen och Egzon paras ihop. Är det frustrerande att en ny spelare går in direkt och tar den platsen, även om det bara är träning?
– Nej, jag kan inte säga att jag blir förvånad heller. Två bra mittbackar lämnar och självklart försöker vi få in en bra mittback då. När han kommer in så är det klart att han ska få chansen att lära känna och spela med Granen, som såklart kommer att spela mest. Det är ingenting jag blir förvånad eller frustrerad över. Jag väntar på min chans och när den kommer ska jag ta den.