Ceesay imponerad av debutanten: ”Glömde att han var 18 år”

Ian Pettersson, 18, fick för första gången starta en match för Helsingborgs IF. Efteråt var mittbacken Kebba Ceesay imponerad av tonåringen.
– Ett tag glömde jag att han faktiskt bara är 18 år, säger han till Fotboll Skåne. 

En 18-åring i målet och flera nyckelspelare borta. Ändå lyckades Helsingborgs IF åka till Stockholm och resa hem med tre poäng.
– Vi tar poäng i en viktig match. Det viktigaste nu är att vi inte förlorar matcher och halkar efter, sa Kebba Ceesay efteråt.

Om det var mörkt innan blev läget ännu dystrare efter tolv minuter då gästerna hamnade i underläge efter att den förre HIF-spelaren Imad Khalili petat in ledningsmålet. Hammarby hade också ett stort spelövertag men HIF jobbade sig successivt in i matchen och kvitterade – två gånger om.
– Det känns som att vi började matchen och var lite försiktiga. När de gör mål höjer vi oss, det var lite som att vi väntade på Hammarby, säger Ceesay.

– Sedan pratade vi inför den andra halvleken att det var bättre att vi ger det en ärlig chans istället för att åka härifrån med en känsla att vi kunde gjort det bättre. Vi är ett bra lag och måste spela och tro på oss själva. Jag tycker att man direkt såg skillnaden då det blev en mer öppen match där de tappade bollen istället för att vi skulle vara fega och blev för låga.

Känslan är att HIF är bättre mot lag högre upp i tabellen, är det pressen att det inte är lika mycket som står på spel som gör det?
– Ja. Mot Kalmar hade vi bra koll, sedan slutade vi att spela. Vi måste fortsätta spela och inte bli rädda om poängen.

Längst bak i planen fick 18-årige Ian Pettersson ställa sig då lagets övriga tre målvakter inte fanns med i truppen. Ceesay var imponerad av tonåringen som han haft bakom sig under hela matchen.
– Det är klart att vi är en tuff situation med avstängningar och skador, men vi visar styrka idag. Ian kommer in i mål och imponerar. Han visar ett stort mod och pratade hela tiden bakifrån med oss i backlinjen. Jag glömde faktiskt att han var 18 år ett tag. Vi pushar honom
att han alltid ska kliva ut och njuta, han lever drömmen, 18 år och spelar fotboll.

Känner du ett ansvar som rutinerad att hela tiden prata med de yngre som kommer upp?
– Det är klart, det gäller att hjälpa varandra. Vi ska pusha varandra i alla lägen. Det gäller att ta hand om de unga, de ska egentligen inte känna den här pressen. De ska bara ut och spela fotboll.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: 2-2 borta mot Hammarby – spelarbetyg på HIF-spelarna

LÄS MER. Pålsson: Max Svensson är tillbaka – blir han räddningen?

Annons