Brandur Hendriksson känner ingen stress: “Provar oss fram”

Brandur Hendriksson har gjort två mål på tre träningsmatcher i HIF.
Mittfältaren känner sig hoppfull inför fortsättningen på försäsongen.
– Det finns såklart många saker vi ska förbättra, och saker vi arbetar med, men det är en uppstart och vi provar oss fram, säger han till Fotboll Skåne.

I slutet av 2019 skrev Brandur Hendriksson på ett treårskontrakt med Helsingborgs IF. Då kom mittfältaren från en framgångsrik period i isländska FH Hafnarfjördur. Trots att 24-åringen var okänd för många hade han en tydlig koppling till HIF efter sina år med Olof Mellberg i FC Köpenhamn.

Tidigt på träningarna imponerade Brandur Hendriksson med sin frenesi och sitt fina tillslag. Efter tre spelade träningsmatcher är det också den färöiske mittfältaren som är lagets bästa målskytt med två mål. Nu tycker han att HIF är på god väg inför säsongen.
– Det finns såklart många saker vi ska förbättra, och saker vi arbetar med, men det är en uppstart och vi provar oss fram. Det känns som att det blir bättre och bättre. Men det är klart att när det är många nya spelare och ett helt nytt lag i stort sett, då tar det tid att spelas samman.
– Nu ska vi också på träningsläger till Cypern och det blir bra för laget att vara tillsammans varje dag alla spelare. Då lär vi känna varandra bättre. Det sociala är väldigt viktigt i ett fotbollslag. Att man känner varandra, och trivs tillsammans.

Och så är du lagets bästa målskytt hittills med två mål redan.
– Ja, det har varit fint, säger Brandur Hendriksson och skrattar.
– Jag har försökt att bygga upp mig för att komma i god form till säsongsstarten. Att det har blivit två mål är bara härligt.

HIF har flaggat för att ytterligare en mittfältare är på väg in. Men konkurrensen är redan påtaglig med spelare som Mohammed Abubakari, Armin Gigovic, Filip Sjöberg, Daniel Hafsteinsson och Jakob Voelkerling Persson, som alla hoppas få speltid. Brandur Hendriksson har så här långt provats i flera olika roller på mittfältet, och känner sig bekväm oavsett var han får spela.
– De sista säsongerna har jag nog mest spelat lite längre ner, som en spelare som löper mycket box till box. Det är nog mest min spelstil. Jag är gärna en spelare som följer med upp, och vågar komma till avslut. När jag är åtta kan jag vara inblandad i mer. Både i att bygga upp spelet, sätta upp mina medspelare och komma till egna avslut.
– Men att spela som tia passar mig också fint. Då är jag närmare målet och kan vara inblandad i att skapa målchanser hela tiden. Men åtta har jag spelat i tre år nu.

Så här långt har Olof Mellberg laborerat mycket med spelsystemet. 4-3-3 är tanken i grunden, men utifrån spelarnas roller blev det i matchen mot IFK Göteborg snarare ett 4-2-3-1-system. Den stora skillnaden för mittfältarna är om man ska spela med två eller en sittande mittfältare. Brandur Hendriksson är inte säker på vilket som passar honom bäst.
– Det är svårt att svara på. När vi har en tia blir det lite naturligt att den som spelar där får mycket boll, men samtidigt får mittfältarna lite mer ansvar att också följa med och att upp bygga spelet i ett 4-3-3.
– Vi har arbetat med både och under uppstarten, och kommer fortsätta att göra det skulle jag tro. I vissa matcher kommer vi att spela med en defensiv mittfältare, och i vissa andra med två.