Bejtulai fast i hemlandet – HIF ger upp nödlösning: “Släppt idén”

Egzon Bejtuali är fortfarande fast i Nordmakedonien.
Under tiden försöker Rickard Engström se till att han backen håller sig i fysiskt trim.
– Vi gör det bästa av en värdelös situation, säger fystränaren till Fotboll Skåne.

För över en månad sedan reste Egzon Bejtulai hem till Nordmakedonien av privata skäl, och sedan dess har HIF inte sett nyförvärvet på svensk mark. Försvararen har fastnat i ett land som det inte går att lämna i coronatider, och i skrivande stund är det fortfarande oklart när han kan tänkas återvända till Helsingborg.

Under inledningen på försäsongen har Egzon Bejtulai fått en hel del speltid i backlinjen, och kan användas både som mittback och högerback. Men det faktum att 26-åringen inte är på plats i Helsingborg försämrar nu hans chanser inför den allsvenska starten.
– Det är verkligen inte optimalt. Han hade behövt vara på plats för att bekanta sig mer med laget, komma in i träningsmiljön och lära sig språket, säger fystränaren Rickard Engström till Fotboll Skåne.
– Men han håller modet uppe, och när jag pratade med honom senast försökte han göra det bästa av situationen.

Rickard Engström har tagit ansvaret att hålla kontakten med Egzon Bejtulai, där kommunikationen mestadels bedrivs via WhatsApp. Just nu jobbar 26-åringen utifrån liknande träningsprogram som övriga spelartruppen, åtminstone avseende belastning.
– Vi gör det bästa av en värdelös situation. Han har förutsättningar att träna på gym, och jag har skickat ett träningsprogram med fokus på löpning. Det blir olika belastning för att han inte ska tappa för mycket. Vissa dagar fokus på intensitet och mjölksyra, och andra dagar distans.
– Men han spelar inga matcher där borta och det gör att han snabbt tappar matchtempo. Han försöker röra boll också, men det går såklart inte att jämföra med att träna fotbollspass med laget.

Initialt fanns en plan på att försöka hitta en nordmakedonsk klubb för Egzon Bejtulai att träna med. Men i nuläget ligger planerna på is.
– Jag har släppt idén då det inte verkar genomförbart. Det finns massa frågor med försäkringar och andra saker som försvårar det. Och det är oklart om lagen i Nordmakedonien ens bedriver träning som vanligt.

Det råder utegångsförbud under hela helgerna och vardagskvällarna i Nordmakedonien. Den internationella flygplatsen i Skopje är dessutom nedstängd tills vidare.

Foto: Bildbyrån

Annons