Allsvenskan eller Superettan 2022: förutsättningarna för HIF

Helsingborgs IF behöver kolla både uppåt och neråt i Superettans tabell.
Fotboll Skåne går igenom topplagens förutsättningar när fem omgångar återstår. 

Annons

Det närmar sig slutet på Superettan 2021. Ettan och tvåan går upp, trean kvalar, och det ser i dagsläget ut som att sex lag slåss om det. Även ett lag som Öster har teoretisk chans att nå kvalplats, särskilt då de möter både Landskrona BoIS och Norrby under hösten, men då måste de ta ikapp åtta poäng och gå om fyra lag på fem omgångar.

Om GIF Sundsvall fortsätter att vinna match efter match så lär HIF:s höst handla mer om att hålla kvar tredjeplatsen, vilket inte är det enklaste då flera lag ligger strax bakom dem. Det positiva för HIF är att de tre lagen bakom dem har haft svårt att visa god form mot slutet.

IFK VÄRNAMO

Schema: Falkenbergs FF (H), AFC (B), Helsingborgs IF (H), Brage (B), Norrby (H)

Form: Stark. Fyra vinster och två oavgjorda på de sex senaste matcherna. Har vunnit nio av tolv hemmamatcher i år, och har tre hemmamatcher kvar.

Truppläge: I princip skadefria. Ett par startspelare blir avstängda vid nästa gula kort.

Kommentar: Det närmaste de har haft en formsvacka var tidigt i somras när de inte kunde göra mål på fyra-fem matcher. Annars har de varit stabila hela året. De är orutinerade och defensiven har varit lite stabbigare de senaste två månaderna, men de kan väl inte tappa sju poängs försprång?

GIF SUNDSVALL

Schema: Brage (B), Falkenbergs FF (H), Norrby (B), Öster (H), GAIS (B)

Form: Seriens bästa lag under andra halvan av säsongen. Har sex vinster på de sju senaste matcherna. Det enda poängtappet var 1-1 mot J Södra, där GIF var det bättre laget.

Truppläge: Verkar ha det ganska lugnt med skador. Flera av mittfältarna är en varning ifrån avstängning, så där kanske det kan bli lite problem.

Kommentar: Två saker har hänt. Dels blev de bättre när de gick över till fyrbackslinje i augusti, dels har Hallenius börjat att fixa många segrar. De har släppt till få målchanser under de senaste matcherna.

HELSINGBORGS IF

Schema: GAIS (H), Brage (H), Värnamo (B), Örgryte (B), Västerås (H)

Form: HIF har tappat direktplats efter blott två segrar på sju matcher.

Truppläge: Ganska tacksamt skadeläge, där Blixt, Göransson, och Voelkerling Persson var de enda skadade senast. Hendriksson, Kaied, Lindegaard, Jönsson, och Acquah blir avstängda vid nästa gula kort.

Kommentar: Ojämna. Växlar mellan storsegrar (24% av matcherna), knappa segrar (24%), och dåliga insatser. Fick HIF igång Loeper och van den Hurk senast? De har under de senaste åren haft lätt för flera av de kommande motståndarna, inklusive ÖIS och GAIS.

LANDSKRONA BOIS

Schema: Akropolis (B), Öster (H), Örgryte (B), Vasalund (H), AFC (B)

Form: Var seriens bästa lag de inledande 13 matcherna. Efter det har de poängsnitt som liknar ett bottenlag.

Truppläge: Har fått tillbaka en del viktiga spelare efter en tung tid, så skadeläget är OK. Nyckelspelaren Almadjed är dock avstängd nästa match, och flera andra blir avstängda vid nästa kort (Murbeck, F.Olsson, Heier, Wihlstrand, Ekvall).

Kommentar: De fick skada efter skada i juli/augusti, och i några matcher saknade de hela sitt tremannamittfält. Läget är bättre nu, men klarar de av att hämta ifatt? Det finns små tecken på att offensiven har blivit bättre de senaste matcherna. Möter inget av topplagen, om inte Öster blandar sig i.

TRELLEBORGS FF

Schema: AFC (H), Akropolis (B), Vasalund (H), Västerås (B), J Södra (H)

Form: Svag. I somras hade de åtta vinster på elva matcher. Efter det har det gått sex raka matcher utan seger och har fått en dålig defensiv.

Truppläge: Senast saknade de ett par spelare som har missat nästan hela säsongen, plus några med små känningar. Sitter med avstängningshot på viktiga spelare, exempelvis Brkic, Petrovic, Modig, Saeid, och Offia.

Kommentar: Siffrorna visar att formsvackan inte är en slump. De skapar färre och färre målchanser, och släpper till fler och fler. Defensiven som höll sju nollor på tio matcher i somras existerar inte längre. Hur kan de inte vara bättre med spelare som Blomberg, Petrovic, Kozica, och Saied?

NORRBY IF

Schema: Öster (H), GAIS (B), GIF Sundsvall (H), Falkenbergs FF (H), IFK Värnamo (B)

Form: För tio matcher sedan var de serieledare. Efter det har de en seger. Det gör dem till seriens sämsta lag under den perioden. Men Norrby har haft mycket otur, då de var det bättre laget i åtminstone sex av de tio matcherna.

Truppläge: Ordinarie mittbacken Lundgren saknades senast, men oklart hur länge han blir borta. Här är det varningarna man ska ha koll på: nio (!) spelade blir avstängda vid deras nästa gula kort, där de flesta är potentiella startspelare.

Kommentar: Konstig säsong. Har spel- och chansmässigt blivit bättre ju längre år har gått, men de får ingen utdelning för det. Deras trumfkort: Vukojevic, som ligger delad etta i Superettans poängliga. De har dock förmodligen det svåraste spelschemat kvar.

Foto: Bildbyrån