Allsvenska bottenstriden: Lagens återstående schema och analys

HIF ligger näst sist i allsvenskan inför de sista sju omgångarna. En dramatisk bottenstrid lär vänta. Vi tar en titt på lagets och konkurrenternas form och återstående spelscheman.

Annons

Den allsvenska bottenstriden står mellan i första hand sex klubbar. IFK Värnamo har via flera fina resultat på sistone ryckt ifrån strecken och med 28 insamlade poäng ingår de inte i den här sammanställningen.

Sex klubbar är indragna i bottenstriden:
11. IFK Norrköping, 25p.
12. Sirius, 25p.
13. Varberg, 24p.
———
14. Degerfors, 18p.
–––––––
15. HIF, 17p.
16. GIF Sundsvall, 11p.

Nedan går vi igenom de sex lagens återstående sju matcher, bedömer svårighetsgraden på spelschemat och tar en titt på vilken form lagen håller.

11. IFK Norrköping

23M-6V-7O-10F 29-32 25p.

Form, sex senaste matcherna: 1V-3O-2F 6p.

Återstående matcher:
GIF Sundsvall (b)
Mjällby (h)
Sirius (b)
HIF (h)
IFK Värnamo (b)
Djurgården (h)
Häcken (b)

Schemats svårighetsgrad: 2

Kommentar: Har chansen att i de två kommande matcherna praktiken säkra allsvenskt kontrakt via segrar mot Sundsvall och formsvaga Mjällby. Skulle man misslyckas blir det ångestmatch mot bottenkonkurrenten Sirius borta och därefter kan matchen mot HIF bli ytterst intressant. Har en tuff avslutning med två matcher mot toppduon.

12. Sirius

23M-7V-4O-12F 22-35 25p.

Form, sex senaste matcherna: 0V-1O-5F 1p.

Återstående matcher:
AIK (h)
Degerfors (b)
IFK Norrköping (h)
Hammarby (b)
Kalmar FF (h)
GIF Sundsvall (b)
Varberg (h)

Schemats svårighetsgrad: 2

Kommentar: Har helt tappat formen och förlorat sju av de nio senaste matcherna. Blir det förlust mot AIK efter uppehållet kommer efterföljande bortamatchen mot Degerfors att bli en rysare. Sett till motstånd har Sirius enklast schema av alla lag som är indragna i bottenstriden – men det kan slå tillbaka: Man möter fyra andra bottenkonkurrenter.

13. Varberg

23M-6V-6O-11F 20-36 24p.

Form, sex senaste matcherna: 1V-3O-2F, 6p.

Återstående matcher:
Häcken (h)
Hammarby (b)
HIF (b)
Elfsborg (h)
Mjällby (b)
MFF (h)
Sirius (b)

Schemats svårighetsgrad: 4

Kommentar: Om man programenligt förlorar mot Häcken och Hammarby blir bortamatchen mot HIF den 15 oktober en isande rysare för hallänningarna. Har bortamatch även mot Sirius. Varberg har tagit poäng här och där på sistone, men med det här schemat lär både Degerfors och HIF se en potentiell räddningsplanka i de grönsvarta.

14. Degerfors

23M-4V-6O-13F 21-44 18p.

Form, sex senaste matcherna: 1V-4O-1F, 7p.

Återstående matcher:
Djurgården (h)
Sirius (h)
Elfsborg (b)
IFK Göteborg (h)
HIF (b)
IFK Värnamo (h)
MFF (b)

Schemats svårighetsgrad: 2

Kommentar: Tillsammans med HIF formstarkaste laget i botten just nu. Har fyra hemmamatcher kvar. Hoppas kunna återupprepa förra årets hemmaseger mot Djurgården och sedan knappa in på Sirius i matchen efter. Nyckelmatch borta mot HIF den 23 oktober. Har egentligen inte någon uppgift som i dagsläget känns ”omöjlig”, bortsett från MFF borta i slutomgången.

15. HIF

23M-4V-5O-14F 20-36 17p.

Form, sex senaste matcherna: 2V-1O-3F, 7p.

Återstående matcher:
Kalmar FF (b)
AIK (b)
Varberg (h)
IFK Norrköping (b)
Degerfors (h)
Elfsborg (b)
Hammarby (h)

Schemats svårighetsgrad: 3

Kommentar: Har två tuffa bortamatcher direkt efter uppehållet. Vill HIF kunna undvika kval behövs nog skrällpoäng mot antingen Kalmar eller AIK – och därefter segrar i nyckelmatcherna mot Varberg, Norrköping och Degerfors. Lurig avslutning mot först Elfsborg, där man inte vunnit sedan 2010 och sedan ett eventuellt toppstridande Hammarby. Mest troligt står kampen mot Degerfors om att undvika direkt nedflyttning. Noterbart är att man har klart bättre målskillnad än Degerfors och därmed lär gå förbi det laget om man tar in den poäng man hamnat bakom.

16. GIF Sundsvall

23M-3V-2O-18F 20-58 11p.

Form, sex senaste matcherna: 0V-1O-5F, 1p.

Återstående matcher:
IFK Norrköping (h)
IFK Göteborg (h)
Häcken (b)
IFK Värnamo (h)
Djurgården (b)
Sirius (h)
Kalmar FF (b)

Schemats svårighetsgrad: 4

Kommentar: Har kvar två bottenkonkurrenter hemma, men för Sundsvalls del är det Degerfors eller HIF som är de realistiska lagen att komma ikapp – inte Norrköping och Sirius. Det ser mörkt ut för norrlänningarna som ska till såväl Hisingen som Tele2 Arena och Guldfågeln Arena. Det enda positiva: Man har fyra hemmamatcher kvar.

Foto: Bildbyrån