Alexander Nilsson hyllar Anders Lindegaard: “Har rutin”

Alexander Nilsson har tagit den snabba resan från Division 2 till Allsvenskan.
Efter tre starka allsvenska insatser känner han sig redan hemma på den här nivån.
– Nu känner de nog sig ganska trygga med att jag kliver in, säger Alexander Nilsson.

Helsingborgs IF gick in i den här säsongen med en spännande målvaktsuppsättning bestående av meriterade Anders Lindegaard, talangen Kalle Joelsson och den i sammanhanget orutinerade Alexander Nilsson. Efter en skade- och sjukdomsdrabbad första halva av säsongen har samtliga tre målvakter fått chansen till allsvensk speltid, och frågan är om inte Alexander Nilsson är målvakten som överraskat mest positivt.

Redan i höstas lånades Alexander Nilsson in från IFK Hässleholm, och ett par månader senare blev övergången permanent. Då hade han bevisat sig på HIF-träningarna, men inte fått chansen i a-lagsmatcher.

Under säsongsinledningen har Alexander Nilsson nu gjort starkt insatser mot Djurgården (där han i princip räddade poäng), mot Hammarby (där han stod pall för trycket länge) och mot Malmö FF (där han trots fyra insläppta var en av lagets bästa spelare). Då Anders Lindegaard väntas bli borta i ett par veckor är Alexander Nilsson tillförordnad förstamålvakt närmsta tiden.
– Jag har ändå stått en del matcher nu, så jag känner mig bekväm i det jag gör. Att få fler matcher stärker bara mig mer. Att veta att jag behöver stå flera matcher nu, och fortsätta hålla huvudet högt och göra bra prestationer, säger Alexander Nilsson till Fotboll Skåne.

Är det en trygghet att du sitter på ett kontrakt över 2022, och inte behöver visa upp dig för att få ett nytt kontrakt?
– Delvis. Sen är det också att vi är tre bra målvakter, så jag måste visa oavsett om jag har långt eller kort kontrakt. Om jag inte hade visat från början hade de kanske tvivlat på mig. Men nu känner de nog sig ganska trygga med att jag kliver in.

Kalle Joelsson är trots sin ringa ålder en målvakt som bevisat sig på allsvensk nivå, och Anders Lindegaard är den målvakt i Allsvenskan med tyngst meriter från en högre nivå. Alexander Nilsson är tydlig med att det verkligen märks att Anders Lindegaard spelat i en av världens största klubbar, och pekar på flera saker som dansken har lärt honom.
– Han är på mig mycket på träningar med att hålla lugnet, och hur man gör det så stabilt som möjligt. Med allt från positioner till sättet att agera efter att man har vunnit boll.
– Framförallt har han rutin, och vet vilka bollar man kan gå på och vilka man ska undvika. Spelförståelsen när man sätter igång bollen, att hela tiden hitta de snabba ytorna om det finns möjlighet till det.

Är det sånt man kan plocka upp när man tränar tillsammans?
– Ja, det är det. Och det gör jag. Framförallt nu när vi tränar, om finns det möjlighet att köra igång en omställning så tar man den. Eftersom vi har varit så nedpressade i ett par matcher är det skönt om man kan sätta ut den och börja anfalla, och känna att man är med i matchen.

Foto: Bildbyrån

Annons