Alex Timossi ville spela seniorfotboll: ”Utvecklas av det”

Alex Timossi är utlånad till Helsingborgs IF under vårsäsongen.
19-åringen hoppas att mer seniorfotboll ska hjälpa honom att utvecklas.
– Det är skillnad på juniorfotboll och seniorfotboll. Det är egentligen ett stort steg, säger han till Fotboll Skåne.

Redan 2016 fick Alex Timossi chansen att provträna med Bayern München, men då valde han att bli kvar i Helsingborgs IF. Året därpå fick han debutera redan på försäsongen, och fick också chansen i både Svenska Cupen och Allsvenskan. Det hann bli totalt 18 matcher i Superettan under 2017, och året därpå fick han speltid i nio av de tolv inledande matcherna.

I början av juli skrev Alex Timossi på för Bayern München och lämnade då HIF för att spela juniorfotboll i Tyskland. Men efter 1,5 år kände 19-åringen nu att det var dags att få spela seniorfotboll igen. Förra veckan blev det klart att Alex Timossi lånas ut till Helsingborgs iF under våren.
– Det känns jättebra, och jag har kommit in i spelet och gruppen på ett bra sätt. Det är många nya spelare, men det känns bara bra hittills, säger han till Fotboll Skåne.

Var Bayern München också måna om att du skulle få spela seniorfotboll?
– Ja, så var det. Min agent pratade såklart med dem först och hörde vad de tyckte om en eventuell utlåning. Då var de bara positiva till det. Jag hade såklart också en önskan om att få spela seniorfotboll. De lyssnade på det, och sen kunde vi hitta den här lösningen som är helt perfekt för mig.

Varför är det viktigt att få matchning på seniornivå?
– Det är skillnad på juniorfotboll och seniorfotboll. Det är egentligen ett stort steg. Att få matchning här i Allsvenskan i stället för U19-Bundesliga är bättre. Då får jag möta erfarna spelare som är lite smartare, och lära mig och utvecklas av det.
– Seniorspelare är lite smartare, ställer sig rätt, de är inte lika enkla att ta löpningar bakom för de håller positionerna bra. Storleken är också en sak, med fysiken. De jobbar mer med kropparna och försöker vinna mot mig på andra sätt när de inte är lika snabba som mig. Men det är så jag utvecklas som spelare, att nu få känna att jag klarar av de situationerna.

Hur tycker du att du står upp fysiskt?
– Jag tycker att jag står upp bra. Jag är inte världens längsta, men jag har aldrig vunnit så mycket på min fysik egentligen. Nu ska jag träna på bra för att verkligen ta tiden att bygga upp mig, så att jag är redo när säsongen börjar.
– Det är viktigt att tåla stryk. Att kunna hålla emot bollen, kunna stå där och täcka den trots att jag är kortare än motståndaren. Det är viktigt att orka det.

Redan i helgens match mot IFK Göteborg fick Alex Timossi chansen att hoppa in och göra sina första minuter i HIF sedan comebacken. Precis som för flera andra spelare i laget är det inte helt klart var han kommer att spela. 19-åringen själv är tydlig med att han kan spela på flera offensiva positioner.
– Jag har spelat anfallare nästan hela mitt liv, i ungdomslagen här i HIF. I Bayern har jag mest varit högerytter, och bara spelat några enstaka matcher som forward. Jag är bekväm i båda positionerna. Det är svårt att säga vilket jag föredrar, men såklart har jag spelat mest som forward och det är kanske mest naturligt för mig i hur jag rör mig. Men jag tycker att jag gör det bra på båda positionerna.
– Jag kom hit för att konkurrera om en startplats. Det är helt klart. Nu får jag komma in i laget och se hur utvecklingen går. Men jag ser bara positivt på allt, det ska bli skitkul.

Hur viktigt är det att spela på den position du ser dig själv i framöver, eller är det viktigaste att nu få seniorfotboll i kroppen?
– Jag tycker att seniorfotbollen är det viktiga. Det är positivt att kunna spela på många positioner, och jag kan nästan spela på alla offensiva positioner. Även om det är ensam forward, en av två anfallare, ytter, vänster eller höger.
– Det är bra att vara mångsidig. Det är också bra för tränarna i framtiden att se att jag kan spela på flera positioner. Det är absolut inte negativt för mig att spela på båda positionerna, i olika matcher, med olika matchbilder. Jag tror bara att det är en fördel.

Finns det inte en risk att du aldrig riktigt hinner komma in i laget när kontraktet med HIF är så kort, bara fram till sommaren?
– Jo, det är klart att den risken finns. Vi får ta det fram till sommaren och se därefter, om jag ska tillbaka eller inte. Just nu är det planen, men vi får helt enkelt se i sommar. Det beror på hur min utveckling går här i HIF.