Aguilars 2021: Division 4 med HIF och kvartsfinal i futsal-EM

Under andra halvan av oktober möter det svensk futsallandslaget bland annat de regerande EM-mästarna Spanien.
Med i det svenska laget är förmodligen Isabel Aguilar, som växlar mellan eliten i futsal och Helsingborgs IF i Division 4.

Annons

Futsallandskamperna i oktober är fyra grupper med fyra lag i varje, och gruppsegrarna går vidare till EM-semifinalerna som spelas i mars 2022. Sverige möter Spanien, Italien, och Slovakien i oktober.

Sveriges relativt nystartade futsallandslag har spelat totalt 16 landskamper. Aguilar har spelat i 15 av dem.
– Sedan jag kom till HIF så har jag varit tydlig med att futsalen är min prioritet. De planerna jobbar vi på för fullt. Sedan måste jag hålla igång eftersom futsalsäsongen ju inte är året om i Sverige. Då får det bli här istället, och sedan Hittarp med futsalen, säger Aguilar till Fotboll Skåne.

Hur går det för er i futsallandslaget?
– Vi är ju i kvartsfinal nu. Kan vi bara fylla på med någon spelare och jobba med taktiken så kan vi nog ta oss till final. Det är ju absolut det vi vill.

Det blir dock svårt. När Spanien var i senaste EM så vann de samtliga fem matcher och hade målskillnaden 35-1. Sverige har dock nya förbundskaptener och också en ungefär till hälften ny trupp. Aguilar är en av sju-åtta spelare som har varit med sedan starten 2018, och resten av truppen har bara spelat enstaka landskamper eller inga alls.

Aguilar har vissa tidigare år, precis som flera andra landslagsspelare, kombinerat futsalen med att spela fotboll på ungefär Division 1-nivå, men nu är det alltså Division 4 istället.
– Jag är ju en futsalspelare, men när jag kommer ut på fotbollsplanen så visar jag tydligt att jag vill ha bollen på fötterna, jag vill hitta kombinationer och ytor, och där tycker jag att jag utnyttjar mina futsalkunskaper.
– Och vi har träning i fotbollen tre dagar i veckan. Sedan är det minst ett futsalpass i veckan, och sedan styrka på egen hand. Mina förberedelser inför EM i höst pågår just nu, så jag är mitt inne i det.

HIF har i dag match mot Askeröds IF, klockan 19.30.

Foto: Bildbyrån