Adam Eriksson: “Säkra kontraktet först – sen kan vi diskutera”

Adam Eriksson har startat i 20 av 21 matcher han varit tillgänglig i.
Men än så länge finns det inga förhandlingar med HIF om en förlängning.
– Jag har full respekt för att HIF har annat att tänka på just nu och att vi tar det här efter säsongen, säger Adam Eriksson till Fotboll Skåne.

Det återstår sju allsvenska omgångar av säsongen och i dagsläget ser det ut som att Helsingborgs IF kan vara på väg mot ett nytt kvalspel. Senast det begav sig var säsongen 2016, då HIF föll i dubbelmötet mot Halmstads BK och degerades till Superettan.

Inför måndagens match mot BK Häcken har HIF tre poäng upp till säker mark, och chansen att säkra kontraktet redan innan ett eventuellt kval lever fortfarande. Förra gången det begav sig fanns Andreas Landgren och Adam Eriksson från dagens trupp i HIF. Nu hoppas Adam Eriksson att man inte gör om samma misstag i år.
– Det finns alltid en risk att man tänker att det är många matcher kvar och att det kommer lösa sig. Det är så svårt att säga, men den känslan är farlig och den vill vi inte ha. Det här är viktigt nu, och vi måste ta varje match som en final, säger Adam Eriksson till Fotboll Skåne.
– Om jag och Landgren på något sätt kan få in det i laget att det är viktigt redan nu, vi kan inte ha någon som går runt och tänker att det ska lösa sig, så är det bra. För det måste vi inse. Det här kommer inte att lösa sig av sig själv. Det behövs här och nu. Det blir bara mer och mer kniven mot strupen.

Adam Eriksson medger också att insikten om att HIF faktiskt är ett bottenlag har funnits inom spelartruppen och övriga organisationen ett bra tag.
– Det är klart att vi vet i vilken situation vi är i, och det har vi vetat ganska länge faktiskt. Med tanke på den starten vi hade på Allsvenskan var det otroligt tufft. Vi hade otroligt få poäng efter de första 5-10 omgångarna. Det är klart att vi har vetat om att vi behöver kämpa och att det blir ett tufft år.
– Vi har egentligen inte haft något uttalat mål för säsongen. Vi visste om att det skulle bli en tuff säsong av olika anledningar. Vi hade i princip ett halvt nytt lag och att det skulle ta lite tid för det att sätta sig. Det har kanske tagit extra lång tid i år då vi inte fick några träningsmatcher under lång tid. Jag tycker väl någonstans att det sitter mer och mer, och tror att det kommer fortsätta bli bättre. Men det är klart att vi vet om vilken situation vi är i. Men att stå och titta på tabellen för mycket gör oss inte bättre heller.

Enligt Adam Eriksson är stämningen i gruppen fortfarande god och det finns en tro på att det ska gå att vända den negativa trenden, mycket tack vare att spelet ser allt bättre ut. För egen del har Adam Eriksson startat 20 matcher så här långt, och framstår allt mer som förstavalet till vänster.
– Konkurrensen har ökat på min position, men jag har försökt köra på och göra mitt bästa, och bidra med vad jag kan. Jag har varit frisk i 21 matcher och fått starta 20 av dem. På så sätt har det varit en bra säsong, men man önskar såklart att det ska gå bättre för laget. Jag försöker göra mitt och hjälpa laget så mycket jag kan.

Samtidigt sitter Adam Eriksson på ett utgående kontrakt, med en option om en ettårig förlängning. Men i det utsatta läge som HIF befinner sig i både sportsligt och ekonomiskt har Adam Eriksson inga problem med att vänta med diskussionerna om framtiden.
– Om vi hade legat någonstans i mitten och inte hade någonting att spela om varken upp eller ner hade man kanske kunnat ta tag i de frågorna lite tidigare. Nu är det som det är, och jag förstår att klubben har andra saker att fundera på och planera just nu. Jag har full respekt för det. Vi får ta det när det är läge.
– Allsvenskan kontra Superettan nästa år, det ger olika förutsättningar på det också. Vi får se till att lösa kontraktet och så tar vi diskussionerna sen.

Foto: Bildbyrån

Annons