Silly season-bloggen – agent Rosenberg tar över Erdal Rakip

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring Malmö FF:s och Helsingborgs IF:s silly season.
Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

6 april.

Markus Rosenberg har sadlat om till agentverksamhet. Det har gått fort för ”Mackan” att skaffa nya klienter då Laorent Shabani och Anel Ahmedhodzic har valt sin före lagkompis.

Nu har även Erdal Rakip valt att representeras av Rosenberg istället för Hasan Cetinkaya.
– Det kändes helt rätt. Markus har en oerhörd erfarenhet och har levt i fotbollsvärlden i hela sitt liv. Jag tror han kan ge mig det jag behöver, som andra agenter inte kan på samma sätt, säger Rakip till FotbollDirekt.
– Ibland har agenter inte spelat på den nivå som Markus ute i Europa och då vet de ofta inte vad som är viktigt. Då vill de bara sälja och tänker inte på vad som är viktigt för spelaren.

24 mars.

Ola Toivonen sitter på ett kontrakt med som löper till den 30 juni med Melbourne Victory. Enligt den australiensiska tidningen The Sydney Morning Herald har svensken redan nu bett sin klubb om att få åka hem. 

Ligan har just nu uppehåll på grund av viruset, men förbundet siktar på att starta igång ligan i slutet av april, något som kan tvinga kvar Toivonen i landet. 

Blir det en flytt hem till Malmö FF redan nu eller får vi se 33-åringen i Allsvenskan lagom till den allsvenska premiären? 

21 mars.

Förra året lånade Lunds BK in Jakob Tånnander från Malmö FF, och även i år kommer de att låna en MFF-målvakt.

Mathias Nilsson, som har varit tredjemålvakt i MFF i några års tid, är klar på ett så kallat 24-timmarsavtal, enligt Sydsvenskan. Det innebär att Nilsson spelar matcher för Lunds BK i Division 1, men snabbt kan kallas tillbaka till MFF om det behovet finns. Han har redan hunnit debutera och hålla nollan (3-0 mot Österlen i en träningsmatch).

Lunds BK har de senaste åren varit aktiva med att plocka spelare som har bakgrund i MFF U. Bara sedan i somras har de tagit in Mirza Halvadzic, Felix Konstandeliasz, Oliver Stojanovic-Fredin, och Noel Hansson.

15 mars.

Tidigare MFF-anfallaren Tokelo Rantie har fått sparken från två klubbar inom loppet av några år, och alla hans stora och privata problem har gjort att det spekulerats i att han ska avsluta karriären som 29-åring.

Så ser det inte ut att bli.

Flera sydafrikanska medier, bland annat Kickoff och Soccer Laduma, skriver att Tokelo Rantie tränar med Bloemfontein Celtic. Klubben ska ha blivit imponerad av hans fotbollskvalitéer, där de bara har viss oro för hans fysiska värden. Soccer Ladumas källor uppger att Rantie kommer att skriva på om inget oväntat händer. 
– Vi fokuserar bara på vad han kan göra bäst på planen, säger klubbens VD Konto till Kickoff.
– Han tränar fortfarande med oss. Vi har ingen brådska.

Bloemfontein Celtic är ett mittenlag i sydafrikanska högstadivisionen. Rantie har inte spelat en fotbollsmatch sedan oktober 2017.

14 mars.

Freddie Brorsson tog sig aldrig upp till MFF:s A-lag, utan hoppade över till Trelleborgs FF och startade bland annat 12 allsvenska matcher 2018.

Förra året var han i Örgryte, där det inte gick som varken han eller klubben ville. Han bröt kontraktet och det står klart att han kommer att spela i Österlen FF i Division 2.

Enligt Österlen FF var det Brorsson själv som kom med idén.

12 mars.

Försvararen Linus Borgström flyttas upp i MFF:s a-lag. 18-åringen kom till klubben som 13-åring och gjorde sin a-lagsdebut mot IFK Malmö tidigare i år. Avtalet är ett lärlingskontrakt och sträcker sig till och med säsongen 2021.
– Det är det här jag har kämpat för ända sedan jag kom hit. Jag tycker att jag har gjort det bra under en längre tid och visat på träningarna att jag håller på den här nivån, säger Borgström till klubbens hemsida.

11 mars. 

Romain Gall har ryktats vara påväg bort från Malmö FF. Mittfältaren saknades på lagets träning under onsdagen. Fotboll Skåne kunde tidigare i veckan avslöja att det finns ett norsk bud på Gall. Under gårdagen bekräftade Daniel Andersson att Gall kan komma att lånas ut. 
– Det är klart att han vill spela och vill ju också kanske se till att han är en miljö där han får spela. Just nu är det lite tufft hos oss, sa Andersson till Fotboll Skåne.

Enligt Fotboll Skånes uppgifter rör det sig om en flytt till norska Stabaek och ett beslut väntas tas innan veckan är slut. Expressen uppger också att Stabaek är aktuellt och nämner dessutom Vålerenga som en möjlighet för Gall.

Efter träningen bekräftade Jon Dahl Tomasson att Gall inte var med då han letar efter en ny klubb.

11 mars.

Redan i måndags kunde Fotboll Skåne berätta att Daniel Hafsteinsson skulle lånas ut över hela säsongen 2020. Nu bekräftar Helsingborgs IF att mittfältaren spenderar hela året i isländska FH Hafnarfjördur. 

Daniel Hafsteinsson har ett HIF-kontrakt som sträcker sig över säsongen 2022. I somras anslöt han till klubben, och skrev då på ett kontrakt på 3,5 år. 

10 mars.

Det verkar som att Romain Gall till slut inte ens var med i U21-truppen i går mot Halmstads BK. Situationen kan ha gått så långt att han nu har gått med på att lämna Malmö FF. MFF har försökt hitta en lösning under en längre tid. 

Fotboll Skåne erfarar att det bland annat finns ett norskt bud att ta ställning till. Det har åtminstone tidigare varit diskussioner om ett lån, och det kan bli aktuellt även nu.

Det har verkligen inte saknats alternativ från svenska klubbar, främst lån, men MFF vill inte skicka iväg spelaren till en allsvensk konkurrent.

7 mars.

Tidigare MFF-spelaren Pa Konate har inte hittat ny klubb sedan han lämnade GIF Sundsvall i vintras. Han har därför tränat en längre tid med Trelleborgs FF.

Han ska också spela match med dem i morgon, mot Öster, och tränaren Kristian Haynes utesluter inte ett framtida kontrakt om det inte vill sig i klubbletandet för Konate.
– Om han inte hittar något kanske han kan hamna hos oss, därför vill vi ge honom lite matchtid också, säger Haynes till TFF:s officiella hemsida. 

6 mars. 

Tidigare i veckan kunde Fotboll Skåne berätta att Sirius var nära att skriva ett avtal med den förre MFF-spelaren Laorent Shabani. Nu är övergången officiell då han presenterats av Uppsala-klubben. 

– Det känns väldigt bra att vara klar för Sirius. Ett lag som spelar fin fotboll som kommer passa mig, säger spelaren till klubbens hemsida. 

4 mars.

Den förre HIF-spelaren Joseph Baffo är klar för en återkomst till Sverige. Försvararen har skrivit på för Halmstad BK. Baffo kom till HIF 2009 och lämnade laget för Halmstad BK 2014. Sedan dess har han representerat Braunschweig och Duisburg i Tyskland. 27-åringen har de senaste åren kämpat med att ta sig tillbaka från två korsbandsskador. 

3 mars.

Laorent Shabani, som lämnade Malmö FF i vintras, har under en längre tid tränat med Sirius. Enligt Fotboll Skånes källor är Sirius så pass intresserade att det snart kan bli klart med en övergång, om alla detaljer går i lås. 

20-åringen, som även varit hos Dalkurd och Randers, satt ett tiotal matcher på bänken i MFF utan att hoppa in.

2 mars.

Enligt Kvällsposten jobbar Malmö FF och Eric Larsson på en förlängning av avtalet som går ut efter säsongen 2021. Det ska bara vara några få detaljer kvar innan kontraktet förlängs till 2023.

MFF har ett stort arbete framför sig med att ta beslut om spelare vars avtal går ut just efter säsongen 2021. Arnor Traustason, Rasmus Bengtsson, Franz Brorsson, Bonke Innocent, Sören Rieks, Pavle Vagic, Guillermo Molins, och Marcus Antonsson är några av spelarna som också har avtal som tar slut då.

2 mars.

Den unga mittfältaren Nermin Karic tränade med Helsingborgs IF på lägret, men HIF var tydliga med att de inte skulle erbjuda honom ett kontrakt.

När ett kraftigt reservbetonat IFK Norrköping i kväll spelar träningsmatch mot Linköping City är Karic med i truppen där istället. Karic kommer från Norrköpingstrakten och spelade i Sylvia innan han flyttade till Genoa.

Läs mer: HIF erbjuder inte Nermin Karic kontrakt: ”Det vet han om också”

Läs mer: Nermin Karic vill bidra med attityd till HIF: ”Ett odjur på plan”

1 mars.

För cirka två veckor sedan skrev Sportbladet att Bonke Innocent kunde vara på väg till en rysk klubb. Det ryska transferfönstret har nu stängt och en affär är inte längre aktuell, men Fotboll Skåne kan bekräfta att det kom det in ett bud från en klubb, troligen Rostov.

Problemet med budet var att det handlade om ett lån med köpoption, där MFF inte skulle få några pengar för själva lånet utan bara för ett eventuellt köp. Innocent kunde tänka sig Rostov, men MFF sa nej. 

Innocent är just nu skadad. 

20 februari.

Tidigare MFF-anfallaren Tokelo Rantie fick sparken från Mamelodi Sundowns i januari efter att han inte hade dykt upp på träningen på nästan en månad. Han har haft stora problem vid sidan av planen i flera års tid, även under perioderna i Genclerbirligi och Cape Town City.

Sydafrikanska The Citizen skriver att han kan komma att avsluta karriären. En källa när spelaren säger att “alla runt honom tycker synd om honom, men han verkar inte bry sig” och att “det blir svårt för honom att återvända till fotbollen”.

20 februari.

Både Marcus och Martin Olsson är klubblösa just nu.  Den senare har varit och provspelat med West Bromwich utan att få något kontrakt. Nu uttalar sig HIF:s ordförande Krister Azelius om brödraduon som i höstas tränade ett tag med HIF.
– Jag har inget nytt under solen mer än att det finns en relation mellan Helsingborg och bröderna Olsson – som helsingborgare i första hand. Hur det här fönstret kommer se ut i slutändan kan jag inte svara på, säger han till Fotbollskanalen.
– Det är inte så att vi befinner oss i ett läge där vi sitter i konkreta dialoger med dem nu. Men naturligtvis är det två högintressanta spelare. Om det blir att de spelar i HIF i slutändan återstår att se.

19 februari.

Bonke Innocent och Romain Gall lämnades utanför Malmö FF:s trupp till morgondagens Europa Leauge-match mot Wolfsburg. Nu vill MFF göra sig av med båda spelarna, skriver Sportbladet, som uppger att en rysk klubb har lagt bud på Innocent och att förhandlingar mellan klubbarna pågår.

Det ryska transferfönstret stänger på fredag.

18 februari. 

Laorent Shabani har tidigare i vinter varit iväg och provspelat med både danska Randers och även Dalkurd. Nu uppger UNT att 20-åringen är och provtränar med IK Sirius. 

– Egentligen söker vi ingen i de positionerna, men vi vill ändå se honom för det är en bra spelare. Det är Andreas Georgson och Markus Rosenberg som har rekommenderat honom och det är ett bra tillfälle att se honom, säger sportchefen Ola Andersson till tidningen.

15 februari.

Dalkurd har redan tagit en ung kantspelare från Malmö FF, Patriot Sejdiu på lån. Nu testar de en annan.

Laorent Shabani lämnade MFF när lärlingskontraktet gick ut i vinter. Han testade med Randers, men de tackade nej, och i dag spelar han en träningsmatch för Dalkurd. Han satt på bänken cirka tio gånger i MFF, men utan att få hoppa in.

15 februari.

Den 20-årige mittfältaren Nermin Karic följer med HIF på träningslägret i Cypern nästa vecka. Han har fått tillåtelse av sin nuvarande klubb Avellino i Serie C att träna och spela matcher med laget.
– Det är en spelare som vi har följt och han kommer att vara med oss och träna där nere helt enkelt så får vi se, säger Olof Mellberg till HD.

2017 lämnade Karic Sylvia i Sverige för spel i Italien. Han tillhör Genoa men var under hösten utlånad till Avellino där det blev ett mål på 13 matcher i ligan.  

14 februari. 

Enligt uppgifter till Fotboll Skåne är mittbacken Charlie Weberg överens med GAIS om en utlåning. Affären är nära att gå i mål, men än återstår några detaljer för klubbarna att komma överens om. 

Med andra ord är det högst oklart om Charlie Weberg åker med övriga laget till Cypern på måndag. 

12 februari. 

För två dagar sedan rapporterade vi i bloggen om att Robin Simovic närmade sig en italiensk klubb. Anfallarens kontrakt i Japan gick ut nyligen, och nu står det klart att han hittat en ny klubb. 

På sin officiella hemsida bekräftar Livorno nu att 28-åringen är klar för klubben. Därmed blir Italien nästa anhalt efter tiden i japanska Omiya Ardija. Robin Simovic kommer att spela i tröja nummer 31.

12 februari.

May Mahlangu tillhörde Helsingborgs IF under 2008 och 2013 och utvecklades till en allsvensk stjärna under sina sista säsonger på Olympia. 2014 flyttade han till IFK Göteborg där han stannade under ett år innan karriären gick vidare i turkiska Konyaspor.

Därefter har sydafrikanen spelat i Belgien, Rumänien och Bulgarien. 2020 kommer Mahlangu att spela fotboll än längre österut. Nu har han skrivit på för Ordabasy som spelar i Kazakstans högstaliga, vilket klubben uppger på sin hemsida.

Malangu har tidigare varit utlånad till Ordabasy som i fjol kom trea i ligan.

10 februari.

Kontraktet i Japan gick ut nyligen, och efter det har Robin Simovic varit klubblös. Nu är den tidigare HIF-anfallaren på väg att göra klart med en ny klubbadress och då bli lagkamrat med Viktor Agardius.

Il Telegrafo rapporterar nämligen att han är i Italien för att genomgå läkarundersökning och efter det bli en spelare för Livorno, som ligger på sista plats i Serie B.

4 februari.

Helsingborgs IF:s Charlie Weberg provtränade tidigare under försäsongen med Mjällby, men klubben valde efter det att avvakta och kolla på fler alternativ.

Nu ser det ut som att Mjällby väljer en annan mittback. Enligt Tormod Bergersen på Bergensavisen så kommer Brann att låna ut Jesper Löfgren till Mjällby igen. Han var där på lån även under hösten. Det lär innebära att deras intresse för Weberg är borta.

3 februari.

Tidigare på måndagen rapporterade nederländska medier att anfallaren Anthony van den Hurk är på väg till HIF. Nu skriver Helsingborgs Dagblad om en annan möjlig förstärkning: Alex Timossi Andersson kan återvända. Det ska i så fall handla om ett lån till sommaren, men fler klubbar är intresserade. Både HIF och spelaren är fåordiga kring en möjlig affär. 

Timossi Andersson flyttade till Bayern München sommaren 2018, och berättade då för HD att det inte var ett svårt val eftersom han kände sig mer uppskattad där än i HIF. Han hintade också då om att en del av det handlade om hur Per–Ola Ljung gav honom mindre speltid på grund av U–landslagsuppdrag. 

31 januari. 

Greuther Fürth blir nästa klubbadress för högerbacken Felix Beijmo. På sin officiella hemsida bekräftar Werder Bremen att man lånar ut den tidigare MFF-spelaren till Greuther Fürth säsongen ut. Klubben spelar i 2. Bundesliga. 

– Det här är en bra möjlighet för Felix att få mer speltid i andradivisionen för att kunna ta nästa steg i sin utveckling, säger sportchefen Frank Baumann.

30 januari.

Vad kommer att hända med Felix Beijmo? Han är långt ner i frysboxen i Werder Bremen och ska lämna i vinter, men frågan är var, när, och hur.

Danska Tipsbladet skriver att Midtjylland är intresserade och att det kan bli ett lån. Det danska transferfönstret stänger i morgon, så en affär måste snabbt sättas ihop om han ska hamna där.

Deichstube skriver att Beijmos övergång, oavsett klubb, troligen blir ett lån och sportchefen Frank Baumann säger att det finns flera intresserade klubbar.
– Och det inkluderar klubbar som kan genomföra övergångar även efter fredag.

Deichstube spekulerar i att MFF skulle kunna vara en av de klubbarna, och att Beijmo fortfarande funderar på sina alternativ. 

30 januari.

Precis som Fotbolldirekt rapporterade i går är Patriot Sejdiu klar för Dalkurd. Malmö FF bekräftar att kantspelaren går dit på lån i ett år. När han återvänder till MFF kommer han ha ett år kvar på sitt lärlingskontrakt.

29 januari.

Enligt Fotbolldirekt är Patriot Sejdiu på väg till Dalkurd. Det ska i så fall handla om ett lån, och Dalkurds sportchef bekräftar att de har haft kontakt med Sejdiu och Malmö FF.

Sejdiu flyttades upp till MFF:s A-lag tidigare den här månaden. Han är född 2000 och spelar primärt som yttermittfältare, men kan även vara vingback. 

29 januari.

Jakob Tånnander är målvaktstalangen som aldrig riktigt fått chansen i Malmö FF. Efter att ha varit utlånad till Lunds BK i Division 1 de senaste säsongerna lämnade han i vintras Malmö FF i samband med att kontraktet gick ut. 

Nu har 19-åringen hittat en ny klubb, efter att i december provtränat med IFK Norrköping. Jakob Tånnander har kritat på för den finska storklubben HJK Helsingfors. Det rapporterar Ilta-Sanomat. Detta enligt Fotbollskanalen

28 januari.

Armin Gigovic drar utländskt intresse till sig. HIF:s 17-åring har själv sagt att han inte har bråttom iväg, men nu skriver FotbollDirekt att ett bud på över tio miljoner kronor har lagts från en icke namngiven klubb.

”FD erfar att Helsingborgs plan är att försöka sälja Gigovic i sommar – med förhoppningar om att få ett ännu högre pris – om ingen klubb motsvarar klubbens krav i januari.” skriver sajten.

Gigovics nuvarande kontrakt går ut 2021. Scoutingchefen Adil Kizil vill inte bemöta uppgifterna.
– Tyvärr har jag inga kommentarer till det. Gigovic är en av Sveriges största talanger, om inte den största. Så jag förvånas inte om det finns stort intresse kring honom, säger Kizil.

24 januari.

För snart två veckor sedan lämnade Martin Olsson januariturnén då det var nära med en engelsk klubb. Enligt Expressen var det i princip klart med West Bromwich, men efter det har det varit tyst.

Express and Star skrev för en vecka sedan att det rörde sig om ett provspel för Olsson då klubben har skadeproblem i backlinjen. Tränaren Slaven Bilic sa vid den tidpunkten att de ville se hans fysiska status. 

Bilic säger nu till Birmingham Mail att West Brom vill ta in ett par spelare till i vinter, men hintar om att det kan bli spelare i mer offensiva positioner.

Fotboll Skåne har frågat chefsscouten Adil Kizil om HIF kan vara aktuellt. Kizil sa då att Helsingborgs IF inte har någon kontakt med Olsson, men att tränaren Olof Mellberg och Olsson känner varandra väl. 

23 januari.

MFF har hoppats lite på Jimmy Durmaz i vinter, men han verkar bli kvar i Turkiet. De senaste dagarna har han skrivits samman med en mängd turkiska klubbar, men nu kan Galatasaray släppa honom på lån till Besiktas.

Det skriver flera turkiska medier, inkluderar Haberler. Det finns ett par saker som kan stoppa en övergång. Besiktas har dålig ekonomi och går dåligt i ligan, så ett tränarbyte är inte uteslutet. Skulle tränaren få sparken är Kayserispor ett annat alternativ för Durmaz. 

21 januari.

HIF:s mittback Charlie Weberg tränar med Mjällby. Olof Mellberg säger till Fotboll Skåne att det är på initiativ från både HIF och Weberg.
– Om han kan hitta alternativ där han har större möjligheter till (speltid) tror jag det är positivt.
– Via agenterna kände han att det kunde vara en bra möjlighet att träna där några dagar.

Mjällbys sportchef Hans Larsson skriver i ett SMS att det i första hand är aktuellt med ett lån.
– Just nu är han är och vi känner på varandra, så får vi se vad det leder till. 

21 januari.

Werder Bremen har högerbacksbrist, men har trots det inget intresse av att ha kvar Felix Beijmo. Beijmo, som var utlånad till MFF i höstas, hade tidigare tillåtelse att träna på egen hand under en period där han letade efter en ny klubb.

Inget har hänt och nu skriver Die Deichstube att Beijmo tränar med Werder Bremens U23-lag. Werder Bremen säger dock att de fortsatt letar efter en ny klubb till Beijmo.

20 januari. 

Enligt uppgifter till Fotboll Skåne tränade HIF:s mittback Charlie Weberg med den allsvenska nykomlingen Mjällby AIF under måndagen. 21-åringen ska träna med laget i morgon, tisdag, också. 

Tidigare har Charlie Weberg flaggat för att han vill ha mer speltid. Med tanke på att Helsingborgs IF plockat in både Egzon Bejtulai och Erik Figueroa (båda kan spela mittback och ytterback) sista veckorna har kampen om platsen bredvid Andreas Granqvist blivit allt tuffare.

20 januari.

Franz Brorsson ser ut att spela i Danmark i år. Expressen skriver att en utlåning av mittbacken till Esbjerg väntas att bli officiell senare idag – förutsatt att läkarundersökningen passeras.

Brorsson hade en kämpig säsong i fjol med skador och tuff konkurrens. Nu finns även Anel Ahmedhodzic, som har återvänt efter en lyckad lånesejour i Hobro, bland mittbackarna i MFF.

20 januari.

Helsingborgs IF är på väg att ta in ännu ett nyförvärv. KVP skriver att Erik Figueroa, 29, i stort sett är klar för klubben och att en presentation väntas i början av veckan.

Figueroa, som kan spela som mitt– och vänsterback, är fostrad i AIK men gjorde tre a-lagssäsonger för Hammarby 2009-11. Det senaste året har han spelat för chilenska Union La Celera. Under 2017 representerande han BP där han hade Olof Mellberg som tränare.

19 januari.

Sommaren 2018 var det två spelare som gjorde flytten från MFF till Bologna: Mattias Svanberg och Nikolaj Duus Möller. Den sistnämnda är på väg att återvända.

Under sin första säsong i Bologna var han startspelare i U17, men han har tränat med MFF:s P19 i vinter och det som återstår för en övergång är att allt ska bli klart i pappersväg. Han står redan uppskriven i P19–truppen på MFF:s officiella hemsida. Duus Möller, som är anfallare, spelade två landskamper för P18–landslaget i veckan.

Alvin Holmgren, som mestadels har spelat i MFF U17 och även gjorde U–landskamper 2018, har däremot lämnat MFF i vinter och tillhör numera Helsingborgs IF. Kantspringaren ska spela för HIF:s P19–lag.

Bägge spelarna är födda 2002. 

19 januari.

Ett halvår i Bröndby, ett halvår i Roda, ett år i Lyngby, ett halvår i Beitar Jerusalem, ett halvår i Elfsborg, drygt ett halvår i Helsingborgs IF – och bara fyra månader i Ness Ziona?

David Boysen fortsätter att hoppa runt. Dansken, som fick tio matcher i HIF under 2019, har bara spelat fem matcher för israeliska bottenlaget Ness Ziona efter att han skrev på för dem i september, men klubben har redan sagt åt Boysen att han ska hitta en ny klubb. Det rapporterar israeliska Sport1.

Samma tidning skriver också att han har ett bud från en klubb i Australien. 

18 januari.

Malmö FF-supportrarna hoppas att Jimmy Durmaz snart ska återvända. Det ser ut som att han kan lämna Galatasaray i vinter, men frågan är om MFF är en möjlighet?

Flera turkiska medier – inkluderat Hurriyet – skriver att Galatasaray och Kayserispor diskuterar en bytesaffär med varandra. Galatasaray ska då få mittfältaren Bernard Mensah, och Kayserispor får Jimmy Durmaz, Emre Tasdemir, och två miljoner euro.

Erbjudandet ska ha kommit från Galatasaray och Kayserispors första intryck var att de gillade förslaget. Bägge klubbarna, och de tre spelarna, måste dock gå med på det.

16 januari.

Alexander Farneruds kontrakt med Helsingborgs IF löpte ut i slutet av året. Nu är 35-åringen klubblös och har enligt SvenskaFans provtränat med den tyska klubben SG Sonnenhof Großaspach i 3. Bundesliga.

Nu bekräftar samma sajt, SvenskaFans, att Alexander Farnerud inte erbjuds ett kontrakt av klubben. Detta efter att han inte imponerat tillräckligt under den halvlek han fick spela i träningsmatchen mot FC Saarbrücken.

Det återstår att se var Alexander Farnerud spelar under våren.

15 januari.

Flytten till Galatasaray har inte fungerat för Jimmy Durmaz. På drygt ett halvår har hans speltid varit cirka 340 minuter i ett Galatasaray som går dåligt.

Adana FM skriver att Kayserispor, sist i turkiska högstadivisionen, nu är intresserade, och Takvim skriver att det har kommit in ett bud, men specificerar inte från vilken klubb det gäller.

En klart mer osäker källa är Asist Analiz, en hemsida som skriver om sport. I deras något vaga uppgifter står det att flera skandinaviska klubbar har haft kontakt med Durmaz och att det kan vara nära en affär. Under de senaste åren har det varit små rykten om en återkomst till Malmö FF.

11 januari.

Under delar av 2019 tränade Martin Olsson med Helsingborgs IF eftersom han stod utan kontrakt. Då pratades det om en flytt till HIF, men nu rapporterar Fotbollskanalen att en sådan flytt inte längre är aktuell.

Martin Olsson lämnar nämligen januariturnén i Qatar för att skriva på för en engelsk klubb.
– Det är inte 100 procent klart än men jag ska dit nu, säger 31-åringen till Fotbollskanalen.

10 januari.

Lizzie Fluke verkar den senaste adderingen till Malmö FF. Hon skriver på sitt Twitterkonto att hon har fått en anställning i ett år med titeln “assistent strength and conditioning coach” för herrlaget. Det är samma titel som Jamie Mackay har, eller haft haft.

Fluke ska bland annat ha jobbat för skotska rugbyförbundet, med flera flicklandslag i Skottland, och var även fem år i Hibernian FC.

9 januari.

Helsingborgs IF har bekräftat att försvararen Carl Thulin lånas ut till Eskilsminne IF under 2020. Han var utlånad dit redan 2019, och förutsättningarna är identiska i år: vid behov kan han kallas tillbaka av HIF. Förra året gjorde han 20 matcher i Division 1 och två matcher i Allsvenskan.

HIF har nu 18 utespelare och tre målvakter i träningsgruppen. Där inkluderas Andreas Landgren, Kalle Joelsson, och Assad Al Hamlawi, som återhämtar sig från skador.

8 januari.

Enligt Helsingborgs Dagblad talar mycket för att Carl Thulin kommer att spela även kommande säsong i Eskilsminne IF. Karl-Johan Olsson, sportchef, gör ingen hemlighet av att klubben gärna ser att backen stannar.

2019 löd 20-åringen under ett samarbetsavtal mellan Helsingborgs IF och Eskilsminne IF. Det innebar att han hade möjligheten att spela i båda klubbarna. Det blev 20 matcher i Division 1 och totalt två i Allsvenskan.

Carl Thulin har ett år kvar på sitt HIF-kontrakt.

8 januari.

Patriot Sejdiu har fått ett lärlingskontrakt med MFF:s A-lag, meddelar föreningen. Kontraktet sträcker sig till och med 2021.

Han var den enda spelaren född 2000 som till slut var kvar i U19-laget, då MFF ville se honom ännu mer innan de tog ett beslut. Han är en yttermittfältare som framför allt är snabb och bra en-mot-en.

8 januari.

Nu startar vi den här bloggen! Vi kör en liten summering om vad som har hänt på sistone.

MALMÖ FF

Jon Dahl Tomasson (assisterande tränare Danmark) är ny huvudtränare. Nu ska resten av ledarstaben sättas med två-tre assisterande tränare. 

Fotboll Skånes källor säger att Jeffrey Aubynn (MFF U19) är en kandidat som MFF funderar på. Fotboll Skåne var i helgen i kontakt med José Martínez, analytikern med utgående avtal, som sa att det då inte fanns något nytt att rapportera kring hans situation.

När det gäller nyförvärv ska det värvas en anfallare, då Markus Rosenberg har slutat. Namnen har varit många: Ola Toivonens (Melbourne Victory) kontrakt går ut i sommar och han berättade för Fotbollskanalen att han är sugen på att flytta till Sverige då. Christian Gytkjaers (Lech Poznan) har också ett avtal till sommaren, men Lech Poznan har sagt att de inte släpper Gytkjaer innan EM, enligt polska Przeglad Sportowy.

I några timmar ryktades det om Vidar Örn Kjartansson (Rubin), men enligt Fotbolldirekt finns inget intresse från MFF. 

I stället lär det blir Isaac Kiese Thelin (Anderlecht). Det handlar då om ett lån med köpoption. Fotbollskanalen skriver att anfallaren är på plats i Malmö då han inte åkte med Anderlecht på deras träningsläger. Han gjorde succé under sitt halvår i MFF år 2014, men har haft problem att imponera i Frankrike, Tyskland, och Belgien, med undantag för en säsong i Waasland-Beveren.

Det skulle vara den första spelarvärvningen i vinter. Hittills är det bara spelare som har återvänt från lån: Anel Ahmedhodzic (Hobro, mittback), Adi Nalic (AFC Eskilstuna, offensiv spelare), Hugo Andersson (Trelleborg, mittback), och Pavle Vagic (AFC Eskilstuna, central mittfältare). Alla fyra vill stanna kvar i MFF:s lag 2020.

Felix Beijmo är tillbaka i Werder Bremen. Om han har någon MFF-framtid återstår att se. Han sa tidigare till Kvällsposten att det delvis hänger på den nya tränaren i MFF.

Enligt italienska journalisten Nicolò Schira är Genoa intresserade av Carlos Strandberg. Schira skriver på Twitter att det finns förhandlingar. Strandberg, som aldrig riktigt kom igång i MFF, har gjort en del mål som utlånad i Saudiarabien och hans kontrakt med MFF sträcker sig över 2021.

Målvakterna Marko Johansson och Mathias Nilsson ska lånas ut. Enligt Minboll blir det Mjällby för Johansson. Fotboll Skånes källor säger att Johansson var på plats i Blekinge i går och stod vid sidan av på träningen. Felix Konstandeliasz (Lunds BK), Jakob Tånnander, och Laorent Shabani fick inte förlängda kontrakt. 

HELSINGBORGS IF

På tisdagens träning sa Olof Mellberg att två-tre spelare till ska in, och att det finns ekonomiskt utrymme för det. Han sa att det kunde bli en värvning till anfallet, en till mittfältet, och en till backlinjen, men det är framför allt offensivt som HIF är tunna.

Enligt Aftenposten är HIF intresserade av mittfältaren Kent-Are Antonsen. Marcus och Martin Olsson är klubblösa och de berättade i Helsingborgs Dagblad att de håller igång med fysträning i staden, men det är oklart om de är aktuella för HIF eftersom de prioriterar att flytta utomlands. I övrigt är det får konkreta rykten kring HIF.

De har sedan tidigare värvat Ravy Tsouka (Västerås, back), Egzon Bejtulai (Shkendija, back), Joseph Ceesay (Djurgården/Dalkurd, kantspelare), Brandur Hendriksson (FH, central mittfältare), och unga Assad Al-Hamlawi (Ängelholms FF, anfallare). Dessutom gjorde de lånet med Alexander Nilsson (IFK Hässleholm, målvakt) till ett permanent avtal.

De har släppt Wanderson, Alexander Farnerud, Markus Holgersson (slutar), Fredrik Liverstam (Trelleborg), Mamudu Moro (Mjällby), Tobias Mikkelsen, och Mattias Almeida

Lånen med Kundai Benyu (Celtic), Tashreeq Matthews (Dortmund), och Ibrahim Bancé (ASEC) förlängdes inte.