Oskar Månsson: Total förvirring om VAR vore det allra bästa

VAR-frågan splittar.
Tonläget är högt.
Så vad sägs om att sänka det – och erbjuda ett tredje alternativ?

Veckans minst originella spaning kommer här: VAR lär bli en het, allsvensk potatis år.

Det var den redan i fjol. Domarna var dessvärre mer i fokus än vanligt och så fort det blev regeldiskussioner dundrade VAR-debatten igång.

I C Mores studio fick Alexander Axén nog vid ett par tillfällen. Det går inte att fortsätta så här, argumenterade han upprört. Nu blir det ju fel OCH en massa tjafs. Vi måste se till att det blir rätt – och få slut på allt käbbel!

Liknande resonemang kan höras från det andra lägret. När det blivit uppenbart fel i till exempel Premier League har VAR-motståndarna gått i spinn. Inte nog med att det hackar upp spelet – det blir ju FEL också!

Vi som inte riktigt har bestämt oss står i mitten och tittar storögt på. Själv är jag i grundläget skeptisk, men inte en definitiv teknikmotståndare för all framtid. Finns det en kompromiss att söka efter? Finns det ett alternativ där man minskar felmarginalen över tid utan att hacka upp spelet? Kan vi vara pragmatiska, och sluta låtsas som att debatten handlar om rätt och fel?

Inom fotbollsrörelsen går åsikterna isär. Domarna gillar idén. I AIK, Malmö FF och Hammarby har klubbföreträdare uttalat sig positivt medan motståndet hos de engagerade supportrarna förefaller vara stort om man scannar av sociala medier. I går publicerade vi nyheter om hur motioner till Djurgårdens, Malmö FF:s och Helsingborgs IF:s årsmöten skickats in – samtliga med syftet att motverka den nya tekniken. Även i IFK Norrköping, Elfsborg och Kalmar FF har medlemmar mobiliserat.

SvFF och Sef utreder frågan. De förstnämnda förefaller vara mer positiva än elitklubbarnas organisation. ”VAR är här för att stanna” slog förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson nyligen fast, medan Sef:s generalsekreterare Mats Enquist manade till tålamod. Det vore dumt att rusa in i något, argumenterade han.

Själv är jag inne på Sef:s linje. Jag tror inte bara på att sänka tempot, jag tror även på att vara beredd på att aktivt förhala om VAR nu är ”här för att stanna”. Det känns inte otänkbart att Uefa i framtiden kommer att ställa VAR-krav i framtiden på samma sätt som man dikterar vilka faciliteter som elitarenorna måste vara utrustade med.

Jag är som sagt inte en militant teknikmotståndare. Men jag vill inte under några omständigheter att VAR införs redan till nästa säsong som förbundet har öppnat för. Jag tror inte att tekniken – och framförallt formerna för den – kommer att vara tillräckligt utvecklad. Det skulle bli dyrt och det skulle bli svårt att backa när man väl har gjort sina investeringar.

Dessutom finns det goda skäl att på ett generellt plan slå vakt om svensk fotbolls unicitet. För när de senaste dagarnas internationella fotbollsnyheter handlar om hur Mohammad bin Salman vill ta över Newcastle och att Red Bull vill köpa Bröndby blir jag inte överdrivet sugen på att hämta mer inspiration utifrån.

Nej, det klokaste vore att väcka liv i en gammal svensk paradgren: att utreda länge och grundligt. I april ska förbundet och Sef lämna en första ”lägesrapport” om hur arbetet fortlöper och min förhoppning är att de vid det laget inte har kommit någonstans.

Total förvirring vore det allra bästa.

LÄS MER. VAR-motioner i MFF och HIF: ”Hotar upplevelsen”