Lennart Hedstigen: MFF på rätt sida när fotbollen stoppas

Malmö FF håller sig på rätt sida strecken, om än med viss nöd, när de sista seedningstabellerna på ett tag uppdaterades.
Över hälften av Europas ligor har ställt in och Uefa har precis beslutat att skjuta upp alla matcher i Champions League och Europa League.

Det blir inget spel i CL och EL de närmaste veckorna meddelade Uefa precis. Över hälften av Europas ligor har redan ställt in helgens matcher. Bland dem finns stora som Spanien, Italien och Portugal, mellanstora som Danmark och Rumänien, men också små som Finland och Färöarna. Det är i stort sett bara England och Ryssland som än så länge kör på som vanligt, med undantag för Moskvamatcherna som får ha max 5000 åskådare. Bland annat Frankrike, Tyskland, Turkiet och Polen tänker spela helgens omgång utan publik.

Förhoppningen hos de flesta som ställt in är att man ska kunna genomföra ligan ändå, men det är långt ifrån säkert att man lyckas. Hur det – och de inställda Europamatcherna – påverkar kvalspelet till Europa League och Champions League kan man bara spekulera i. Ett uppskjutet EM kan ge utrymme att lägga in extra ligaomgångar och att man skjuter på hela kvalspelet ett par veckor. Det förutsätter förstås att coronapandemin i Europa är över i april-maj, vilket är långt ifrån säkert (snarare tvärtom).

I det som kan vara den sista uppdateringen av seedningstabellerna på ett tag ser det bra ut för Malmö FF. Man håller sig på rätt sida seedningsstrecket hela vägen genom Europa League-kvalet, även om det är på håret i playoffet. Det är förra årets CL-finalister Tottenhams kräftgång i Premier League som gjort att MFF tappat en placering och nu är på trettonde plats av tretton seedade i playoff.

När/om det blir spel igen är det viktigaste för MFF inte om man hamnar precis ovanför eller precis under strecket i den här simulerade seedningstabellen för EL-playoff, utan att faktiskt ta sig till playoffet. Även om man är seedat i de tre första kvalomgångarna (två om man vinner cupen och slipper spela i den första) är det tre motståndare som ska besegras – och man har gått på blindskär förr, som makedonska Vardar 2017 och ungerska Vidi 2018. Det är alltid något seedat lag som försvinner på vägen till playoff, så en fjortondeplats i tabellen innan kvalet börjar brukar ge seedning.

För Djurgårdens del ser det ut som vid senaste uppdateringen: man är 21:a i seedningstabellen för Champions League-kvalets första omgång och behöver avancera tre platser för att hamna på rätt sida strecket. Det krävs ledarskifte i Luxemburg, Bosnien och Slovenien för att det ska lyckas, samtidigt som Malta, Armenien och Wales inte låter sina högrankade tvåor gå upp i topp.

Om inte Hammarby vinner Svenska cupen startar de i EL-kvalets första omgång och blir seedade där. Vinner de cupen går de in i andra omgången där de blir oseedade. Samma gäller för alla andra cupvinnare utom AIK. Tar sig AIK till Europa League-kvalet (antingen genom att vinna cupen själv eller om MFF eller Hammarby gör det) blir de seedade i andra omgången.