Lennart Hedstigen: Malmö FF är precis på Uefas gräns

Allt fler av Europas ligor är igång och i helgen startar också Allsvenskan.
Då är det hög tid att kolla läget för de svenska lagen i höstens Europaspel – om det nu blir något.
Något oväntat är det Malmö FF som trots rekordhög ranking ligger precis på gränsen för seedning.


Coronautbrottet satte abrupt stopp för fotbollen i hela Europa, förutom i Vitryssland som envist fortsatte att spela när alla andra ligor låg nere. Nu har flera ligor hunnit spela en eller ett par omgångar och andra, som Allsvenskan, står i startgroparna för att komma igång. En del valde att snabbt avsluta serien i förtid, som Belgien, Frankrike, Skottland och Cypern. Det drabbade Apoel som brukar komma starkt på slutet, men nu ställdes de avslutande omgångarna in och Cyperns dominanter blev inte bättre än trea. Därmed får Apoel börja redan i Europa League-kvalets första omgång – om det blir ett normalt Europakval. Mer om det i slutet på inlägget.
Vad gäller Sverige vet vi redan tre av fyra klubbar som kommer att kvala, det är bara cupmästarna kvar att utse. Här är läget för de tre plus AIK som får cupplatsen om Malmö FF skulle vinna cupen, eller om den ställs in.

Djurgården
startar i Champions League-kvalets första omgång och blir inte seedat. De får en andra chans i Europa League-kvalets mästarspår där det är omöjligt att förutse lottningen, men de ska ha en hyfsad chans att ta sig till playoff. Där blir det nog för svårt motstånd.

Hammarby
startar i Europa League-kvalets första omgång och blir seedat där, men inte i andra omgången.

AIK
är platshållare för den sista svenska platsen i EL-kvalet som börjar i första omgången. AIK blir i så fall seedat både i första och andra omgången men inte i en tredje, om de tar sig så långt.

För Malmö FF är läget mer spännande än det borde vara. 22,0, som är Malmö FF:s klubbpoäng, borde räcka till seedning hela vägen genom Europa League-kvalet, inklusive i playoff, men just nu är det på håret. MFF har den sist seedade platsen i playoff, medan Partizan är utanför seedning trots samma poäng som Malmö FF. Förra året räckte Wolverhamptons 17,08 poäng till seedning, nu skulle den poängen bara gett en 19:e plats (de 13 första seedas) i playoff. Det var tack vare att MFF var på den övre, seedade halvan man i fjor kunde få orimligt enkla Bnei Yehuda i playoffet. Blir man oseedat är det motstånd på en helt annan nivå.

Men först gäller det att Malmö FF faktiskt tar sig till playoff. Det är två eller tre motståndare som ska slås ut innan man är där. Om MFF vinner cupen, eller om den ställs in, börjar MFF i andra kvalomgången och har två lag att slå ut på vägen till playoff, om något annat lag vinner cupen börjar MFF i första omgången och behöver slå ut tre lag.
Kommer Malmö FF hålla sig på rätt sida strecket? Det kan fortfarande hända en hel del i EL-kvalets seedningstabeller, i synnerhet när cupfinalerna avgörs.

Hoten mot Malmö FF:s plats på rätt sida seedningsstrecket kommer från Tyskland, Frankrike och Turkiet. Det finns ett antal möjligheter också, som att högrankade klubbar tar steget upp från EL-plats till CL-kvalet, men vi fokuserar på hoten här.

I Tyskland finns två klubbar med högre ranking än MFF som kan få en plats i EL-kvalet och putta ner skåningarna. Schalke 04 genom att gå om Hoffenheim i ligan samtidigt som Bayern München eller Bayer Leverkusen vinner cupen. Schalke är 5 poäng efter Hoffenheim med fyra omgångar kvar. Eintracht Frankfurt har chansen genom att själv vinna cupen där de möter Bayern München i semifinal idag.

I Frankrike är hotet Lyon, som är hopplöst efter i ligan men spelar ligacupfinal mot PSG. Seger där och den sista franska EL-kvalplatsen blir högrankade Lyons. Finalen skulle spelats i april men blev uppskjuten. Något nytt datum har jag inte kunnat hitta.

I Turkiet är Fenerbahce enda hotet, men det är nog det största av dem. Både för att Istanbullaget har dubbla chanser att ta sig till EL-kvalet (både cup och liga) och för att de i båda fallen har goda möjligheter att lyckas. I cupen möter de ligaledarna Trabzonspor den 16 juni. Fenerbahce spelar hemma efter att ha förlorat första matchen med 1-2. I ligan har Fenerbahce fått en gratischans sedan Trabzonspor blivit avstängda från Europaspel efter att ha brutit mot Uefas Financial Fair Play. Nu är deras sjundeplats bara 3 poäng bakom Alanyaspor och den sista Europaplatsen, förutsatt att Trabzonspor vinner cupen.

Blir det något Europakval då? Det vet vi inte. Men signalerna från Uefa är att det ska genomföras. Troligen kommer en tidsplan att presenteras efter Uefas exekutivkommittés möte den 17 juni. Med tanke på att flera ligor avslutar först i augusti är min gissning att Uefa siktar på att kvalet ska spelas i september och att alla kvalificerade lag ska få en chans. Ska vi tro på enkelmöten istället för dubbelmöten för att kunna avverka kvalet så snabbt som möjligt och utan att krascha ligornas redan komprimerade höstschema?