Hedstigen: Uefa låter inte krig hindra Champions League
Berlinmurens byggande, regelrätta invasioner eller inbördeskrig.
Inget ska stoppa Champions League från att spelas.
Åtminstone inte om Uefa får bestämma.
Här är en historisk spaning om Uefa och krig utifrån dagens spända läge vid Ukrainas gräns.
Spänningen ökar vid den ukrainska gränsen och oron för en rysk invasion stiger. Jag fick frågan för ett tag sedan hur ett krig hade påverkat Uefas turneringar. Här är det långa svaret.
Först av allt: om det blir ett utökat krig i Ukraina (Ryssland ockuperar redan Krimhalvön och kontrollerar östra delarna av landet) är fotbollen det minst viktiga. Men det kan ändå vara intressant att titta på hur Uefa agerat vid tidigare konflikter i Europa, inte minst när Ryssland har varit inblandat.
Bilden är entydig: Uefas mål är att matcherna i Europacuperna ska spelas så länge det bara går. Uefa har konsekvent försökt hålla sig borta från politiken och låta turneringarna ha sin gång. Inte ens invasioner och krig har satt stopp för deltagande i Champions eller Europa League. Några exempel:
Bayern München mötte Röda stjärnan i Belgrad 1991, när jugoslaviska inbördeskriget i stort sett redan börjat. Och bara veckor innan Natobombningarna av Belgrad inleddes 1995 (de som blev slutet för Bosnienkriget) spelade schweiziska Neuchatel Xamax där.
När Ryssland invaderade Georgien 2008 var Uefas enda åtgärd att stryka hemmamatchen för det kvarvarande georgiska laget. De ryska klubbarna berördes inte alls.
När Ryssland ockuperade Krimahalvön i februari 2014 vidtog Uefa inte några åtgärder. De fyra ukrainska lag som var kvar i Europa League fortsatte att spela. Ett av dem var Chronomorets Odessa som åkte iväg till bortamatchen mot Lyon, trots att deras hemstad intogs av ryssarna. Ett annat var Sjachtar Donetsk som spelade hemma på Donbass Arena, trots att invasionstrupper stod i landet. Det var för övrigt den senaste Europamatchen Sjachtar kunnat spela i sin hemstad. Ryskstödda trupper intog kort därefter även de östra områden där Donetsk ligger. De ryska klubbarna som var kvar? De spelade förstås vidare som om inget hade hänt.
Principen om att inget ska hindra Europamatcherna och att Uefa ska hålla sig borta från politik har man hållit hårt på sedan starten.
Första ordentliga provet var när Östtyskland började bygga Berlinmuren 1961. Natoländernas motdrag blev att stoppa alla inresande från DDR. Tanken var att den östtyska ekonomin skulle drabbas när affärsresor fick ställas in och att det skulle bli en prestigeförlust för landet när kultur- och idrottsutövare inte kunde visa upp sig i väst.
När östtyska klubbar inte fick inresetillstånd i bland annat Skottland, Spanien och Luxemburg stod Uefa fast vid sina regler: Det var hemmalaget som skulle se till att matchen kunde genomföras. Om inte östtyskarna fick åka in var det upp till den andra klubben att hitta en annan spelplats. Det slutade med att flera matcher flyttades till neutrala länder, varav två spelades i Malmö: Rangers-Vorwärts Berlin och Atletico Madrid-Motor Jena. En del flyttades till Östtyskland för att rädda ekonomin. Det var hemmalaget som fick betala allt och de hoppades få publik om matchen gick i DDR. I några fall hade inte klubbarna råd att flytta sin match utan lämnade walk over.
Natoåtgärden som skulle leda till att Östtyskland straffades slog tvärtom i Europacuperna. Det blev betydligt dyrare för de egna lagen, medan DDR-klubbarna fick det enklare när de slapp svåra bortamatcher.
Nästa gång kalla kriget hettade till, när Sovjet invaderade Tjeckoslovakien efter Pragvåren 1968, hade man lärt sig i väst. Förbunden vägrade helt enkelt att spela mot en klubb från någon av de invaderande länderna. Här försökte Uefa balansera mellan sidorna och lottade om cuperna efter att ha delat in lagen i en västlig och en östlig zon. Balansakten misslyckades då Sovjet, DDR, Polen, Ungern och Bulgarien genast drog sig ur turneringarna i protest. Det är en av få gånger som Uefas försök att hålla sig utanför politiken i Europacupsammanhang misslyckats.
Det har hänt att Uefa klarat sig undan att ta ställning genom att de krigsdrabbade klubbarna dragit sig ur turneringarna. Det finns som sagt viktigare saker än fotboll när det är krig. Det hände när Turkiet invaderade Cypern 1974. Då drog sig de cypriotiska klubbarna ur Europacuperna medan de turkiska spelade som om ingenting hänt.
Om Ryssland skulle inleda ännu en invasion av Ukraina är stalltipset att Uefa inte kommer att göra någonting så länge det går. Om säkerhetsläget kräver det kommer man att flytta matcher från Ukraina medan de i Ryssland spelas som vanligt. Det är troligen först om flera tunga förbund går samman som Uefa kan tvingas att agera. I potten finns också att en av Champions Leagues huvudsponsorer är Gazprom – det statliga ryska energibolaget.