Hedstigen: Hemmalaget vinner när bortamålsregeln försvinner

Bortamålsregeln försvinner redan nu från de europeiska cuperna.

Det ökar fördelen för den klubb som har hemmaplan i den sista matchen.

Men kommer vi att få se fler matcher som avgörs i förlängning?

Annons

I femtio år har fotbollssupportrar behövt hålla koll på vem som har gjort flest mål på bortaplan. Nu är det slut med det.

Idag kom Uefa med det överraskande beslutet att man skrotar den omdiskuterade bortamålsregeln med omedelbar verkan.

I en snabb omröstning på Twitter gav två av tre röstande tummen upp för regeländringen. Trots över 800 röstande hade nog inte Sifo sagt att resultatet är statistiskt säkerställt, men jag tror det rätt väl speglar stämningen bland fotbollsintresserade. Bortamålsregeln har varit ifrågasatt länge.

Färre hemmasegrar

Uefas motivering för att slopa regeln är att hemmaplansfördelen minskat. Uefa uppger att 61 procent av alla matcher slutade med hemmaseger i mitten av 1970-talet, idag är det bara 47 procent. Det har helt följdriktigt även blivit jämnare vad gäller målproduktionen: från 2,02-0,95 mål i hemmalagets favör till 1,58-1,15.

I ett pressmeddelande säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin att bortamålsregeln nu har motsatt effekt mot när den infördes. ”Idag avskräcks hemmalaget, speciellt i första matchen, från att anfalla av rädsla att släppa in ett mål som skulle ge motståndaren en betydande fördel.”

Få bortamålsavgöranden

Spelar regeländringen någon större roll? Ser man bara till statistiken är svaret inte självklart. Av alla de 333 dubbelmöten som spelades i kvalen 2018 och 2019 var det bara 28 som avgjordes av bortamålsregeln, vilket inte är mer än 7 procent. Ungefär lika många gick till förlängning.

Om allt annat är lika skulle det innebära att dubbelt så många matcher går till förlängning.

När bortamålsregeln försvinner kommer hemmalaget att få en fördel i förlängningen. Tidigare vägdes hemmalagets publikstöd upp mot att bortalagets mål var mer värda. Nu blir bara publikstödet kvar.

Av de 16 dubbelmöten som avgjordes under förlängningen i kvalen 2018 och 2019 var det hyfsat jämnt mellan hemma- och bortasegrar: 9 hemmalag vann mot 7 bortalag. Det är inte orimligt att tro att de siffrorna kommer att tippa över än mer till hemmalagets fördel. Om det dessutom blir fler matcher som går till förlängning när bortamålsräkningen försvinner är det ett klart plus för hemmalagen.

Parkeras bussen?

När bortamålsregeln försvinner förändras troligen lagens matchplaner. Framför allt kan man tänka sig att fler bortalag i första matchen går in än mer för att spela 0-0. Samtidigt blir det, som Uefa påpekar, inte lika viktigt att hålla nollan för hemmalaget som det varit fram tills dag. Ett baklängesmål har kunnat betytt att man själv måste göra två för att hålla jämna steg.

Det var just för att få till ett öppnare spel och oron för allt fler defensiva bortalag som gjorde att Uefa 1965 tog steget att testa bortamålsregeln i Cupvinnarcupen.  Trots att det inte blev någon hallelujaeffekt fortsatte man med att införa regeln steg för steg även i Europacupen (Champions Leagues föregångare) tills den blev standard i Uefas klubbturneringar från och med 1970.

Omspel gällde

Innan bortamålsregeln infördes var det omspel på neutral plan som gällde vid likaläge i dubbelmöte. Sportsligt rättvist, men logistiskt och ekonomiskt inte helt lyckat för amatörklubbar med begränsad budget. Om även den tredje matchen var oavgjord vid full tid blev det förlängning, sedan fick slumpen avgöra i form av slantsingling.

Det var rätt sällan det blev omspel och slantsingling var sällsynt. Ingen svensk klubb var med om att låta myntet avgöra dess öde och bara IFK Göteborg har behövt spela en tredje match. 1958 besegrade man Jeunesse d’Esch från Luxemburg med 5-1 i omspel och året efter förlorade man mot Sparta Rotterdam i den avgörande drabbningen.