Hansson: Polis och åklagare med 14 månaders misskötsel mot KFF
Det tog polisen fem månader att inse att ”något” hade hänt.
Det tog åklagaren ytterligare nio månader att inse att ”något” var ”inget”.
Efterspelet till AIK:s guldmatch i Kalmar förstärkte känslan av att det skulle bli svårare för fotbollen under 2019, oavsett om fotbollen hade gjort rätt eller fel.
Det blir inget åtal mot Kalmar FF:s säkerhetsansvarige, vilket var ett av veckans skönaste besked för hela Allsvenskan. Hanteringen från polismyndighet och åklagare kan nu läras ut i skolor för hur man inte ska hantera en situation.
Vi försöker att sätta oss in i förutsättningarna som KFF och KFF:s säkerhetsansvarige har haft de senaste 14 månaderna.
Hösten 2018 förberedde sig föreningen för en potentiell guldmatch mot AIK. Matchen var i november, men planeringen och samtalen inleddes i juli. KFF jobbade som att det skulle kunna sättas publikrekord och hade dubblat säkerheten.
När jag jobbade på Fotbollskanalen pratade jag med dåvarande klubbchef Mattias Rosenlund och med personen som var säkerhetsansvarig. De berättade om vad som hände innan och runt matchen.
Ett och ett halvt dygn innan avspark fick KFF nya direktiv. Det är inte helt ovanligt med några förändringarna, men omfattningen var helt orimlig. I vanliga fall hade KFF en manual på två-tre sidor som de fick från polisen. Den här gången var det 18 sidor och utan möjlighet till diskussion. ”Lös det”, var tonen från polisen. KFF behövde ändra om och snabbt få ihop allt.
Blev arrangemanget perfekt? Nej. Det blev problem vid några in- och utsläpp, där det bland annat ska ha öppnats en ingång för sent.
Biträdande polischef sa ändå till Barometern direkt efter matchen att det ”var inget av det som hände som gick utanför plan”, och att ”om man tänker på hur många människor som varit på evenemanget får man ändå säga att det har gått bra”.
Alla i KFF trodde att allt var klart. Det var bara att gå vidare.
I april-maj, från ingenstans, blev säkerhetsansvarige kallad till förhör. Han var anmäld för brott mot ordningslagen. KFF förstod inte mycket, varken innan eller efter förhöret. På fem månader hade det gått från ”inget har hänt” till att ”något har hänt”.
Passande nog var det under samma period som polisen testade fotbollsvattnet i fler delar av landet. Framför allt i mellanstora städer.
I juni sa åklagaren till Barometern att bevisningen var stark och han hoppades kunna väcka åtal i slutet av sommaren.
Efter det kom radioskugga. De gångerna som det gick att nå åklagaren bad han om fler veckor för att skaffa mer information.
Den här veckan kom de första kommentaren sedan augusti. Det blir inget åtal.
Polismyndighetens villkor var nu för otydliga för att gälla som villkor, efter att Kammarrätten kommit med en annan dom gällande vem som bär ansvaret för att det tas in pyroteknik på arenor.
Tänk dig att du har planerat för ett evenemang i minst tre hela månader. Ett och ett halvt dygn innan kommer helt nya direktiv, på 18 sidor, där det ironiskt nog är för diffust skrivet trots alla meningar de har fått ur sig. Tänk dig att du ändå måste försöka lösa det, och tänk att du i fem månader får höra att ni löste det, innan du blir polisanmäld mitt ur ingenstans, och att du sedan måste vänta ytterligare nio månader innan du får ett besked att inget kommer att hända, trots att en åklagare har sagt att han lär väcka åtal eftersom bevisningen är stark. Detta händer samtidigt som KFF, och stora delar av Allsvenskan, möts av en hårdare och svårare diskussionston från polis i samband med andra matcher.
Det har varit KFF:s säkerhetsansvariges situation.
Ingen individ, i någon bransch, ska behöva gå igenom det. Best case scenario för polis och åklagare är att de har skapat situationen själva på grund av klumpighet och otydlig lagstiftning. Worst case scenario? Förutom inkompetens kan man lägga till ett antal konspirationsteorier.
Ingen kräver att en anmälan för brott mot ordningslagen ska prioriteras högst. Men. De senaste 14 månaderna har varit misskötta av både polismyndighet och åklagare. Det har slipat bort ännu mer av det lilla förtroende som finns mellan polis och supportrar.
Foto: Bildbyrån