Fotboll Skåne/Fotboll Sthlm förstärker – välkommen Uefaranken!

Fotboll Skåne och Fotboll Sthlm plockar in ett meriterat nyförvärv.
Från och med 1 mars kommer Lennart Hedstigen, känd som Uefaranken, att jobba för oss.
Det känns som en handen i handsken-lösning.

Lennart Hedstigen är kanske inte ett household name i svenska fotbollskretsar, men om man säger Uefaranken lär många nicka igenkännande. Sedan 2014 har Lennart, som jag ändå väljer att kalla honom här, analyserat Uefas rankingsystem som ingen annan i Sverige. Eller i Europa, skulle jag vilja påstå.

Systemet är sannerligen inte lätt att greppa. Det är inte bara supportrar och journalister som hamnar offside när man ska försöka räkna ut eventuella motståndare, seedningar och prispengar i diverse EL- och CL-omgångar. Nej, inte ens klubbarna har full koll. När jag i fjol ringde till AIK för att reda ut om de i teorin kunde möta Ararat-Armenia två gånger under sommaren fick jag ett tvekande svar.
– Det är nog bäst att du kollar med Uefaranken…?

Till AIK:s försvar ska sägas att de är långtifrån ensamma. För något år sedan ringde till exempel (minst sagt Europa-meriterade) Rosenborg direkt till Lennart för att reda ut en klurig seedningsfråga.

Hur Lennart bär sig åt ska jag villigt erkänna att jag inte vet, mer än att Excel och kodspråket Python är inblandat. Jag tänker att vi sparar detaljerna till en liten välkomstintervju som kommer inom kort.

Malmö FF:s Europaäventyr är i full gång – man har till och med en fin chans att gå till åttondelsfinal i Europa League vilket vore en milstolpe för svensk fotboll på 2000-talet. Till sommaren går Djurgården in i ett Champions League-kval för första gången sedan 2006, medan Hammarby planerar för sitt första Europaframträdande sedan 2007. I samma veva går MFF in i en ny kvalrunda där den himmelsblå rankingpoängen hela tiden stiger.

Tre av fem lag på Fotboll Skåne och Fotboll Sthlm berörs alltså direkt av Lennarts tabeller. Det är långtifrån otänkbart att även AIK tar sig till EL-kval – ”allt” som krävs är ju att något av topp fyra-lagen vinner cupen i vår, vilket känns som något av en slantsingling.

Lennart, som kommer närmast från Fotbollskanalen, ska alltså blogga för oss från den 1 mars. Vi kommer även att använda oss av hans expertis i nyhetssammanhang. Hur mycket tjänar Djurgården om de vinner en eller två CL-omgångar? Vilka länder kan bli aktuella för Bajensupportrarna att åka till under sommaren? Kan man redan nu räkna ut vilken typ av motstånd som väntar Malmö FF när de går in i Europa League-kvalet på nytt?

Själv vet jag inte svaret på något av ovanstående. Men jag är väldigt glad över att få jobba med en som definitivt har koll.

Lennart/Uefaranken hittar du här på Twitter. Hälsa honom gärna välkommen!