Är alla andra kassa eller har MFF:s framgångar kvävt dem?
Sedan Malmö FF gick till Champions League 2014 är det bara Östersund som lyckats ta sig till ett europeiskt gruppspel av de andra svenska klubbarna. Under de åtta åren före var det flera som lyckades.
Har Malmö FF:s framgångar kvävt de andra klubbarna eller har de halkat efter övriga Europa av egen förskyllan?
Denna diskussion som startade på Twitter kräver en egen artikel för att få fram svaret.
För att ta reda på om Malmö FF:s Europaframgångar har kvävt de andra svenska klubbarnas chanser till att gå långt i Europaspelet kollade jag på de åtta år MFF dominerat (2014-2021) och jämförde dem med de åtta åren före (2006-2013). Här är resultatet.
Lika många gruppspel
2006-13 gick svenska klubbar till gruppspel sex gånger. En gång var det MFF, fem någon av de andra (Helsingborg och Elfsborg två gånger var samt AIK en).
Under åttaårsperioden efter var Sverige representerat i lika många gruppspel, men med ombytta roller: MFF stod för fem av gruppspelen, Östersund var den enda övriga klubb som tog sig hela vägen.
Under båda perioderna var det de CL-kvalande svenska mästarna som gick till gruppspel fyra gånger medan de som kvalat till Uefacupen, Europa League eller Conference League bara lyckades två.
Det ger ett argument för dem som hävdar att MFF:s framgångar kvävt de andra klubbarnas möjligheter att gå vidare.
Champions League-kvalarna
Sedan 2014 har MFF vunnit Allsvenskan fem gånger (bara en gång perioden före) och fått den lättaste vägen till Europaspel. Men de tre gånger andra haft chansen har bara AIK åkt ut mot riktigt bra motstånd. Både Norrköping och Djurgården försvann direkt mot lag på runt 130:e plats på klubbrankingen (Rosenborg respektive Ferencvaros). Det är motstånd som måste besegras om man ska ta sig till gruppspel. AIK vann i sitt försök 2019 över Sheriff Tiraspol som var 108:a men förlorade mot Maribor (79) och Celtic (46).
Under de åtta åren före var det lättare för mästarlagen att gå till Uefacupens eller efterföljaren Europa Leagues gruppspel. 2007 var Elfsborg tvunget att besegra 75:an Dinamo Bukarest och två enklare lag för att ta sig så långt, men 2012 behövde Helsingborg inte förta sig: segrar över The New Saints från Wales och polska Slask Wroclaw (207:a) var nog. Och 2013 räckte det för Elfsborg att slå lettiska Daugava och danska Nordsjälland (136:a).
Anledningen till att det var enklare för Elfsborg både 2007 och 2013 och för Helsingborg 2012 än det var för AIK, Norrköping och Djurgården senare var två. Dels att nålsögat för att nå gruppspel var större; det fanns fler platser i Champions League att slåss om och färre mästarklubbar som behövde kvala. Det gjorde kvalet enklare och SM-vinnaren behövde spela färre omgångar. Det andra skälet är att både Elfsborg och Helsingborg var seedade i sin startomgång. Det var varken AIK, Djurgården eller Norrköping i sina CL-försök.
Övriga Europakval
Är det någon skillnad i hur bra klubbar de andra lagen besegrat i ECL-/EL-/Uefacup-kvalen?
Under 2006-13 är den absoluta toppen när AIK slog artonderankade CSKA Moskva och 89:an Lech Poznan och tog sig till Europa League 2012. Andra anmärkningsvärda prestationer var när Elfsborg slog ut portugisiska Braga (50), HIF:s vinst mot Heerenveen (70) och Häckens seger mot Sparta Prag (71).
Det ska jämföras med 2014-21 då Östersund stått för de enda segrarna mot lag bland de hundra översta. För att nå Europa League behövde man slå ut både 31:an Galatasaray och 61:an Paok. Närmast sedan är Hammarbys segrar i fjol mot Maribor (112) och serbiska Cukaricki (218). Det är betydligt sämre. Riktigt mycket sämre faktiskt och har inget med MFF att göra.
Under samma period åkte EL-kvalare ut mot storheter som Cork City från Irland, Trakai från Litauen, norska Odd och danska Nordsjälland. Ofta var det lag från lite större ligor, som portugisiska Rio Ave och Belenenses, eller klubbar på uppgång som Astana 2014 eller Qarabag 2016 som stod i vägen för svenska gruppspelsdrömmar, men plumparna var som synes för många.
Även om EL-kvalarna besegrade bättre lag åren före MFF-dominansen var det många floppar då också. Förluster inkasserades mot Llanelli från Wales, de irländska Derry och S:t Patricks, bosniska Sarajevo (både Helsingborg och Örebro), georgiska Dinamo Tbilisi och danska Horsens. Även då var det ofta lag på hundra i topp eller i närheten som satte stopp för gruppspelsplanerna men för ofta åkte man ut mot på papperet alldeles för simpelt motstånd.
Sammanfattning
Frekvens
2006-13 kvalade MFF till Europa bara två gånger. Under den följande åttaårsperioden har man kvalat sju gånger. Det gör att de andra klubbarna fått 25 försök att nå gruppspel under 2014-21 mot över trettio perioden före. Då fick Sverige ofta en extra Fair Play-plats (de försvann 2016). Så ja, MFF har i någon mån försämrat förutsättningarna för de andra allsvenska klubbarna att bygga ranking och bli seedade genom att lägga beslag på kvalplatser oftare.
Utslagna mot dåligt motstånd
Det var faktiskt oftare på papperet lättare motståndare slog ut de svenska kvalarna under åren 2006-13 än 2014-21, även om det hänt då också. En bidragande orsak till det är att Fair Play-platserna under den första perioden. De gick till de tre snällaste ligornas snällaste lag. De huserade i bottenskiktet och inte hade mycket att sätta emot på de internationella arenorna.
Här skulle jag säga att det är rätt jämnt mellan de två perioderna. Man kan ana en positiv trend de senaste åren.
Besegrade motståndare
De andra allsvenska klubbarna har fått allt svårare att hävda sig mot de hundra översta lagen på Uefas klubbranking. Under perioden före MFF:s storhetstid besegrade de andra fem klubbar bland de hundra högst rankade, från 2014 och framåt är det bara Östersund som lyckats. Här har de andra presterat sämre, helt utan MFF:s förskyllan.
Färre i gruppspel
Att bara Östersund, förutom MFF, tagit sig till gruppspel sedan 2014 är svagt. Regelförändringar har gjort det svårare att ta sig hela vägen, men det förklarar inte allt. En del av skulden får läggas på att det är mer sällan de andra svenska klubbarna rår på lag bland de hundra högst rankade eller däromkring.
MFF har oftare lagt beslag på den lättare vägen till gruppspel, via CL-kvalet, men de andra har också presterat sämre. Det blir delat ansvar på den här punkten.
Slutsats
Visst, Malmö FF:s framgångar har gjort att det blir något färre tillfällen för de andra allsvenska klubbarna att kvala vilket påverkar deras chanser att samla poäng för seedning negativt. Framför allt har MFF lagt beslag på den enklaste vägen till gruppspel (via CL-kvalet) betydligt oftare vilket gjort det svårare för de andra.
Men att de övriga svenska klubbarna slår allt färre lag på topp hundra eller däromkring kan inte MFF lastas för. Där har de andra blivit klart sämre. Och det hade inte gått bättre om Malmö FF varit sämre.