Supertalangen har blivit vuxen- Ziush ska ta nästa steg i karriären

Supertalangen har blivit vuxen- Ziush ska ta nästa steg i karriären
10 jul
2016

Han var bäst vid 15 års ålder. Nu har Zia Sakirovski, 19, blivit vuxen. För första gången i karriären nalkas seniorspel för supertalangen i AZ Alkmaar.

- Det viktiga är tålamod och att göra sitt bästa. Sen får man se vad som händer. Det ska nog inte vara några problem, jag vet vilken kapacitet jag har. Jag är bra!

 

Zia Sakirovski, så heter spelaren som blev utnämnd till Malmö FF:s bästa 15-åring 2012. Fyra år senare har det hänt en hel del i hans karriär. Sverige har blivit Holland. Malmö FF har blivit AZ Alkmaar och i år ska ungdomsfotboll bli seniorfotboll. Rosengårdsgrabben Zia eller ”Ziush” som han kallas är numera uppkallad till reserverna och närmar sig a-laget steg för steg.

- Det här blir min första riktiga säsong med seniorer eftersom det är en reservlagsserie. För min del är det ett steg upp i trappan men det är klart att man helst av allt vill spela a-lagsfotboll, säger han.

Under den sista halvan av förra säsongen blev det också spel för reserverna men då var speltiden knapp. Anledningen till det var att a-lagsspelare flyttades ner titt som tätt. I år ser däremot upplägget annorlunda ut.

- Det är någon ny regler från och med den här säsongen som hindrar klubbar att flytta ner många a-lagsspelare i reservlaget. Det gör att vi har en hel trupp i år. I fjol när a-lagsspelarna kallades ner blev speltiden lidande så det känns mycket bättre nu, säger han och berättar samtidigt att a-lagsspel inte behöver vara allt för långt borta.

- Vår tränare har tät kontakt med a-lagstränaren. De snackar med varandra hela tiden och ser oss på planen varje dag. Vårt a-lag och reservlag tränar bredvid varandra och scouterna är alltid på plats och tittar så de har verkligen koll på hur man presterar. Det gör att man känner sig närmare en plats i a-truppen vilket är skönt.

Ziamalmotajax
ZIA GÖR MÅL MOT TOPPKONKURRENTEN AJAX

Tålamod och hårt jobb nyckeln för framgång

Efter att ha spenderat stora delar av sommaren i Malmö är Sakirovski tillbaka i Alkmaar för försäsongsträning. Sedan han gjorde flytten dit som 17-åring har det hänt mycket i hans liv. Både på och utanför planen har utveckling skett menar han.

- Jag har lärt mig mycket och vuxit som människa både på och utanför planen sedan flytten. Första tiden var det lite pirrigt. Det var ett nytt land med nya lagkamrater och jag bodde hos en värdfamilj så mycket var annorlunda. Ja, allt var nytt. Nu efter två år känns Alkmaar som mitt riktiga hem. När man kommer till Malmö är det som att vara på semester.

Fotbollsspelaren Zia Sakirovski, vad har hänt med honom sedan flytten?

- Spelmässigt har jag utvecklats rent fysiskt. Jag har byggt på mig mer muskler och även blivit snabbare. Det känns som att jag har utvecklat det jag varit bra på tidigare men också sådant som jag måste förbättra. Fysiken är ett exempel. Det var något som folk retade mig lite för när jag kom hit, den har jag utvecklat rejält. Nu jobbar jag steg för steg mot mitt mål. Långsiktiga målet är att komma ut i de stora ligorna i Europa men först och främst handlar det om att få göra min debut i AZ Alkmaar, sen hoppas jag ta mig vidare därifrån.

ziaskjuter

Hög målsättning

Sakirovski är uppriktig med att säga att det finns mycket kvar att bevisa. Även om målet är att spela i de bästa ligorna i Europa är han inte där än på långa vägar.

- Först och främst ska jag vara ärlig att säga att jag inte kommit någonstans än. Jag behöver ha någon säsong på a-lagsnivå innan vi kan börja prata om att spela i de stora europeiska ligorna. Jag ska jobba hårt för att nå mina mål så får vi se vad som händer.

Hur tänker du kring säsongen som väntar?

- Den här säsongen har jag satt upp som ambition att göra så mycket mål som möjligt och få ordentligt med speltid. Då kan jag vara uppe och nosa på spel i a-laget snart. Det är inte så lång bit kvar, det kan jag säga dig.

Stänger inga dörrar för en återförening med Malmö FF

Zia Sakirovski har kontrakt med den holländska toppklubben till och med sommaren 2017. Då hoppas han vara aktuell för a-laget. Om så inte blir fallet är han dock inte orolig för sin framtid.

- Det är svårt att säga så mycket just nu men det finns alltid någonting att luta sig tillbaka på om det inte blir en framtid med AZ.

Kan du tänka dig spel i allsvenskan?

- Du, man vet aldrig, bara gud vet. Jag stänger inga dörrar men mitt första val är att bli kvar i Holland.

Hur ser relationen ut med Malmö FF i dag?

- När jag har haft semester tidigare så har jag besökt klubben för att hålla i gång träningen. Under sommaren blev det inte så faktiskt. I dag håller jag kontakten med vissa tränare men utöver det så har vi ingen direkt kontakt, det måste jag säga.

Huruvida det kan bli tal om en återförening med moderklubben efter att kontraktet med AZ löper ut låter Sakirovski vara osagt. Han talar i stället om att hålla dörrarna öppna.

- Jag stänger inga dörrar men jag har ett år kvar på kontraktet och kommer att stanna kontraktet ut. Sen får vi se, det finns inga planer på att återvända hem som det ser ut just nu. Det är dock kul att höra och läsa på sociala medier om att folk i Malmö vill att man ska komma hem.

Ska man tro Zia ligger framtiden för honom i guds händer. Det är bara att hoppas att personen där uppe har liknande planer för honom som han hade för Zlatan, det för framtiden utvisa.

ziahoppar

 

Zia om…

Att Zlatan lägger landslagskarriären på hyllan:
- Vi borde ha en hel dag, en röd dag, som vi kallar Zlatan-dagen. Ska jag vara helt ärlig så var det en sorglig dag för hela Sverige när han kom med beskedet.

Framtiden för svensk fotboll utan Zlatan:
- Både bra och dåligt för svensk fotboll att Zlatan avslutar landslagskarriären. Det är bra på så sätt att det öppnar dörren för oss unga spelare som kommer underifrån. Dåligt med tanke på Zlatans storhet.

- Zlatan var hur stor som helst för landslaget men det finns fortsatt hopp för svensk fotboll. Vi har bra spelare som är påväg upp i alla ungdomsled. Sverige behöver inte oroa sig!

TEXT: Wiktor Richardsson

Silly Season