Fotboll från Skåne

Fotboll från Skåne
11 jul
2017

Fotboll från skåne har stor betydelse för den svenska fotbollen. Läs mer om hur den skånska fotbollen har hjälpt Sverige till dit vi är idag.

 

Sverige har länge varit en liten nation som varit stor inom idrotten. Vi har sett stora framgångar bland annat inom ishockey, handboll, bordtennis, tennis och så klart fotboll. I de allra flesta sporter som vi har utövat så har Sverige legat i toppskiktet. Fotbollen har vi till en början Storbritannien att tacka för, då sporten kom därifrån under 1870-talet. Det tog inte många år innan den satte sig, och redan 1896 kördes Svenska Mästerskapen igång.

Vi har ingen officiell nationalsport, men med runt 340,000 registrerade spelare så är det definitivt den populäraste och benämns därför ofta som sveriges nationalsport. Med så pass många aktiva divisioner så har alla som vill utöva sporten möjlighet att klättra upp för att nå den potential individen kan nå, något som ligger till grunden för våran framgång. I täten av dessa kan vi lugnt räkna de olika klubbarna i skåne.

Malmö FF är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar. Med redan fyra SM-guld under 2010-talet så är detta inte något som går att tvivla på. Fyra svenska fotbollslag har tävlat i Champions League, två av dessa från Skåne - Malmö FF och Helsingborgs IF.

Vi har fått se några av sveriges bästa spelare producerade av skånska fotbollsklubbar. Från Malmö FF ser vi Jonas Thern som hjälpte oss till VM-bronset 1994 och så självklart Zlatan Ibrahimovic som bör betraktas som bästa svenska spelaren genom tiderna. Helsingborg IF gjorde oss tjänsten att skulptera fram Henrik Larsson som återgav dem deras plats i allsvenskan.

Även nu ligger stor fokus på att främja fotbollen runt om i skåne. Det är ingen hemlighet att de största klubbarna, så som Malmö FF, Helsingborgs IF och Landskrona BoIS lägger en väldigt bra bana för ungdomar som aspirerar att utvecklas inom fotbollen. Det finns en uppsjö av fotbollsklubbar utspridda över Skåne, alla vilka drar sina strån till stacken.

Det finns inte heller någon oro för att intresset av fotboll håller på att svalna. År på år slår vi rekord för åskådare, biljetter sålda och ökat antal utövare. Videospel så som fifa och spelande på odds hjälper även där till med att säkerställa fotbollens plats som den mest populära sporten i Sverige. Vi är på väg mot ett ännu bättre fotbollssverige, även internationellt, och en sak är säker – skåne är bland de första genom portarna när det händer.

Fotbollskåne

Skicka in dina tips till Fotbollskåne:

mail:

 

Silly Season