Storsatsning på ungdomsfotbollen: mycket tack vare Malmö FF

Fotboll är stort i Skåne och det finns flera klubbar och föreningar, både stora och små. Ungdomsfotbollen växer och det finns flera grundskolor och gymnasium som kombinerar sporten med grundutbildningen, vilket är något som har mottagits väl av både elever och föräldrar. Att fotboll har blivit en del av utbildningen är mycket tack vare det växande intresset hos barn och ungdomar men också tack vare Malmö FF.

 

Kombinationen är viktig

MFF är hyllade i Sverige för att kombinera köpta spelare med spelare från deras eget led. I sitt A-lag har 11 av 24 spelare kommit från Malmös ungdomslag och de har som mål att ta in 1–2 nya spelare inifrån klubben varje år. MFF är det överlägset mest framgångsrika laget i allsvenskan under 2010-talet och mycket kan bero på deras stora satsning att hitta talangfulla barn och ungdomar. Däremot blev det ingen klockren start på den allsvenska säsongen. I premiärmatchen mot IFK Göteborg på bortaplan blev matchens fotbolls resultat oavgjort tack vare att Pavel Cibicki fick in lagets enda mål i 34:e minuten. Men trots en knagglig start har de oddsen på sin sida (2,37) för att bli svenska mästare i år igen.
I sin jakt på nya talanger och för att främja sporten har MFF upprättat flera fotbollsakademier där 13–16-åringar får möjlighet att träna fotboll under skoltid. Det finns två fotbollsgymnasier i Malmö, där bland annat Zlatan gick, och 2005 startades MFF Ungdom på Stadionområdet där Oscar Lewicki började den första terminen.

Stort tryck på akademierna

I dagsläget samarbetar 10 skolor med MFF och det finns flera skolor, eller akademier, i Malmöområdet men även i kommuner som Höör, Simrishamn och Kristianstad. Varje årskurs tar in 20 elever per skola, vilket gör att 200 talangfulla ungdomar drillas fram under årskurserna 7–9 och det är tal om att antalet skolor ska utökas.
En av de senaste skolorna är Västerskolan i Hässleholm. Samarbetet startade hösten 2016 och nu är det dags att avgöra vilka nya spirande talanger som ska fördelas på det 26 platserna till hösten. Det är en tuff uppgift för fotbollsinstruktörerna som efter att ha studerat ungdomarna under provspel ska välja de bästa. Det viktigaste är att de nya eleverna brinner för spelet och att det tycker att det är roligt. Finns det ingen glädje kommer den tre-åriga utbildningen inte att vara givande.

Inte bara elitsatsning

Men alla fotbollsinriktade program har inte elitsatsning som syfte. Ekbackeskolan i Osby har sedan ett par år tillbaka erbjudit sina gymnasieelever möjligheten att lägga till en sport i sina program och nu utökar man utbudet med fler sporter. Syftet är inte att eleverna ska bli elitidrottare, utan att de ska bli bättre akademiker. Genom att kombinera en valbar sport, som man utövar tre-fyra gånger i veckan under skoltid, med sina vanliga studier kommer eleverna att bli hälsosammare men också ha lättare för att lära sig nya saker och hantera sina studier. De nya utbildningsalternativen har hyllats av såväl elever som lärare.

Fotbollskåne

Skicka in dina tips till Fotbollskåne:

mail:

 

Silly Season