Martin Olsson: "Nyckeln har varit att vi tar en sak i taget"

Martin Olsson: "Nyckeln har varit att vi tar en sak i taget"
04 aug
2017

I slutet på stundande semester passade Billebergas redaktion på att möta upp huvudtränaren Martin "Pucken" Olsson. I ett hjärtligt samtal öppnar Pucken upp om framtiden och om sin nya Volvo.

 

Vi går ett varv runt Martin "Pucken" Olssons nya, glänsande Volvo. Bilen står under skuggan av en ek. Som ett jättelikt containerfartyg som har kantrat och som med förtvivlad och febrig blick söker efter vatten. Pucken stoltserar vid sin nya ägodel, som en liten kille som har klätt in sina skolböcker i nytt, glänsande bokpapper inför första dagen i årskurs ett. Triumferat visar han upp olika detaljerar på bilen, han spenderar fem minuter med att försöka fälla baksätet, innan han ger upp och muttrar något om att ”bagaget är stort nog ändå”.

I tio minuter hissar han fönstret på förarsidan upp och ner, upp och ner. Han förklarar att denna modellen har klassens snabbaste elhissar och att han försöker slå sitt personbästa, på 3.7 sekunder. När Pucken frågar mig om jag vill sticka upp huvudet ur takfönstret känner jag att vi är redo för att dra igång intervjun.

Med 14 matcher spelade, vad ger du vårsäsongen för betyg?

- Med tanke på hur våren varit poängmässigt så får de 14 första matcherna VG+.

Att det skulle gå bättre denna säsong än förra var kanske väntat, men hade du själv förväntat dig den här typen av toppstrid?

- Att vi skulle vara med så bra i toppen som vi är nu hade jag inte förväntat mig. Mina tankar och förhoppningar var att vi med stor marginal skulle ha ett glapp ner till det nedre kvalstrecket, och som bäst kanske en 4:e plats. Men mitt största fokus har varit att vi ska vara starka som lag och se till att göra bra prestationer, och i längden är det en medicin som gör att de bra resultaten kommer av sig själv.

Vad är det som har varit nyckeln till denna framgångsrika vårsäsong?

- Nyckeln har varit att vi tar en sak i taget, i lugn och ro och att vi alltid har en öppen dialog om det sker förändringar i vårt sätt att spela, alla har chans att få vara med och påverka. Sen är det så klart att gruppen i stora drag gör sin 3-4 säsong ihop, och det är så klart att kontinuitet också är ett framgångsrecept.

Men allt har inte varit perfekt, i matcherna mot de fyra närmsta toppkonkurrenterna har ni endast tagit två poäng, av tolv möjliga. Vad är anledningen till det, anser du?

- Jag tycker att vi spelat lite med handbromsen i när vi mött toppkonkurrenterna, vi har nog fokuserat lite väl mycket på vem som står på andra sidan och vi har varit lite fega och inte vågat vinna. Där känner jag att jag har stor del i det, för det är mitt ansvar att gjuta mod i grabbarna samtidigt som jag inte riktigt tycker det taktiska fungerat.

Ni har nu 32 poäng, förra säsongen var Furulund det lägst placerade laget i er serie som fick kvala, de hade 41 poäng. Förväntar du dig en kvalresa i höst?

- Jag vill inte diskutera tabellplaceringar rakt av, men de sista åtta matcherna ska vi definitivt titta uppåt i tabellen och inte bry oss om vad som händer bakom oss.

En frågeställning som figurerat på Kraftvallen är om laget verkligen är redo att gå upp. Vad anser du, är klubben redo att ta steget upp om det skulle bli så?

- Pratar vi uppflyttning så har jag inte alls tänkt i de banorna, det är fortfarande lång väg att vandra och mycket jobb som ska läggas ner, så får vi se när serien summeras var vi slutar.

Laget har inte kommit igång med träningen igen och du har gett laget ytterligare en vecka ledigt, medan många av konkurrenterna redan är igång. Hur gick tankarna där?

- Vi startade en vecka innan höststarten förra säsongen och det gick väldigt bra. Jag bedömer det som att gruppen mår bättre av att få en veckas längre ledigt än att börja träna. Jag tror inte träningsnärvaron hade varit speciellt hög just nu och det är dessutom semestertider. Jag är absolut inte orolig över grabbarnas fysiska status.

Till sist, vad kostade din nya Volvo?

- Det har inte du med att göra.

Text: Jens Vighagen - Billeberga GIF

Taggad under

Fotbollskåne

Skicka in dina tips till Fotbollskåne:

mail:

 

Silly Season