”Det är något speciellt med GIF. Jag skulle inte byta ut det mot något i världen.”

”Det är något speciellt med GIF. Jag skulle inte byta ut det mot något i världen.”
28 jun
2017

På en gård mellan Svalöv och Kågeröd samlades fyra själar för att diskutera Billeberga, GIF, vänskap, sammanhållning och gamla legender. Här är mötet.

 

Min vän Tane har som vanligt försovit sig efter ännu en sen natt i Landskronas uteliv. Att bestämma planer med honom en förmiddag under en helg är inget jag kan rekommendera. När han äntligen svarat tar jag bilen och hämtar honom. På väg till Peters gård småsnackar vi om midsommar, fotboll och fest. Allt är som vanligt.

Man får alltid leta lite extra för att hitta svängen till Piddes gård, det är den klassiska svängen som man kör förbi bara man blinkar. En snäv sväng senare kör man in på uppfarten till gården, kantad av buskar på båda sidor av bilen och två stycken röda lador som är i behov av upprustning. På tal om upprustning, är hela gården ett renoveringsobjekt. Gården är Pidde och hans flickvän Saras hjärtebarn, sen en tid tillbaka. Fasaden till huset är sliten och den tidigare ägaren har lyckats med konststycket att bara tvätta halva delen av taket. Vilket gör att taket får en egendomlig uppsyn. Trädgården på tomtens baksida är helt uppluckrad och ser mer ut som en potatisåker än något annat. Gårdens storhet syns annars på framsidan, där man kör in med bilarna. Mellan de två röda ladorna hittar man bostadshuset och däremellan en liten uppfart med en gammal vattenpump. Med gården i ryggen blickar man ut över rosenbuskar, en paddock och ängar och skog som sträcker sig ut till horisonten. Allt tillhörande markens ägor.

Inne i huset är det vackert och bostaden har renoverats med respekt för det gamla men nyfikenhet för det nya. När jag och Tane stiger in är Stoffe redan på plats och han och Pidde har dukat fram frukosten. Det bjuds på frallor, lax, ost, marmelad, brieost, philadelpiaost, bacon, yoghurt, kaffe och juice. Jag, Stoffe och Pidde äter friskt. Tane äter i vanlig ordning inget när han är bakfull och tackar bestämt nä. Efter ett tag häller han upp en liten skål med yoghurt. Med päronsmak.

Vad är det som hänt i Billeberga sen förra höstsäsongen?

Efter några sekunders talande tystnad svara Pidde tillslut ”en jävla massa”.

Pidde - Nej men skämt å sidan så känns det som vi hittat tillbaka till grundstenarna i laget. Att ha roligt tillsammans, mycket folk på träningarna. Jag tror att i starten av förra säsongen så sket folk lite i det. Vi var där men vi hade inget fokus. Men nu med denna starten vi har fått är alla lite mera hungriga.

Stoffe - Det känns som det är stor skillnad i folket som är i laget denna säsongen och inställningen. Sen har vi nog en sämre serie denna säsongen. Det var många lag från division 5 förra året och man kan ju se på alla lag som var med förra säsongen att det går bra för dem i år också.

Tane – Förra säsongen var det egentligen bara Maglasäte som var dåliga och även dem var ju helt okej på hemmaplan. Våren var ploj, det är stor skillnad jämfört med förra våren och denna säsongen. Dessutom, hade vi åkt ur så hade kanske Månsson lämnat, Norén hade aldrig kommit. Då hade det sett annorlunda ut.

Pidde – Men trots att vi egentligen bara håller igång nu, eftersom det är mycket b-lagsmatcher på träningstider och många matcher på kort tid, så är det ändå väldigt harmoniskt. Vi har byggt upp en vinnarmentalitet. Förra säsongen var det mycket hets. Sen har vi också rätt nyförvärv på plats, man höjer sig själv mycket då. De yngre blir bättre och kommer mer och mer. Då känner man att det är dags att visa att gammal är äldst. Det är inte riktigt samma respekt från de yngre längre, på ett bra sätt. Det jag älskar är att alla får lika mycket tid och plats, det är inte de äldre som styr skutan åt ett håll. Sen kan jag älska att se en sån som Månsson spela nu och se dem stegen han har tagit framför våra ögon. Eller en sån som Prest som kommer in i laget från ingenstans, eller Albin Lindgrens inhopp mot Nävlinge.

Men när vi försöker vidareutveckla tankarna och jag ställer frågan ”men varför har det blivit bättre?” har killarna svårt att sätta ord på det. Tane nämner att det är mycket tur som spelar in, man vinner istället för att förlora. Samtidigt flikar Stoffe in att stämningen i truppen i nuläget hade nog inte varit speciellt förändrat om vi tagit tio poäng mindre.

Mycket har blivit bra, men vad behöver laget främst bli bättre på?

Tane - Träningsnärvaron är fortfarande en liten akilleshäl tycker jag. Och det är kanske en karaktärsbrist hos oss spelare, det handlar ju om var och en. Sen har man ju ex de yngre i laget som kanske vill uppnå lite mer med sin fotboll, medan vi äldre kanske redan är klara, på det sättet.

Pidde – En del träningar är fortfarande lite loja. Man vill ju avsluta varje träning med något där man hatar att förlora. Nu när jag varit på träningarna, eftersom jag varit skadad, så visst ibland hör man skrik och sånt på träningarna men ibland så är det också en liten axelryckning. Men det är så jävla många som har olika mål och tankar med fotboll. Man kan inte kräva kanske allt av alla, men det är en balans i det.

Ni har varit i laget länge, hur står sig denna upplagan jämfört med tidigare varianter?

Stoffe - Det är det bästa laget sen vi började spela. Det är klart att några spelare som var duktiga förr hade gått in i detta laget. Men så som vi spelar nu så är det en annan kvalité.

Pidde - Som lag har vi aldrig varit bättre. Men du (tane) hade tex en säsong med 30 mål. Men som lag har det aldrig varit bättre. Vi hade inte rätt ledning tidigare, hade vi haft bättre så hade kanske någon annan upplaga varit liknande. Vi har ofta haft bra spelare men ingen bra ledning, ingen motivation, bara förlitat sig på bra spelare. Som taktiken när du gör 30 mål, vinn bollen och spring mot hörnflaggan, sen nästa säsong så funkade inte det.

Stoffe - Sen var det samma med Danne Larsson när vi var riktigt unga, packa långt på honom. Hoppas de unga får chansen nu när vi har många borta, att Gurra får spela. Det sänder ut rätt signaler.

Tane, efter en hel karriär som anfallare blev du mittback förra säsongen. Har du blivit för dålig för att spela på topp?

Tane - Nja, en blandning, jag utnyttjar väl andra egenskaper som spelare nu, som gör att de sista åren som anfallare inte blev rätt. Det blev mer att jag mötte och spelade felvänd istället för som innan när jag drog i djupled 9/10. Nu kan jag använda min snabbhet och min spelförståelse enklare i backlinjen. Jag ändrade spelsätt som anfallare och utnyttjade det fel.

Stoffe - Tiderna förändras, förr skulle man ju ha en som inte ens skulle ha markering i backlinjen, det funka inte för tio år sedan och funkar inte nu. Man behöver någon som är lite snabb, kan sköta uppspel.

Stoffe, du kan inte spela längre men är aktiv i klubben och laget på andra vis. Handen på hjärtat, hur avundsjuk är du på dina två kompisar här som har kompletta korsband?

Stoffe - Alltså, just matcherna saknar jag inte, där känner jag att andra gör det bättre. Men jag saknar träningarna, att ha den gemenskapen, för det betyder mycket. Sen är det tur jag kan vara med på andra vis. Om jag kollar på min umgängeskrets är det de som spelar i GIF de som jag hinner träffa. De andra träffar jag knappt längre.

Pidde, din pappa Per, som tyvärr gick bort för några år sedan, är en legend inom Billeberga sammanhang. Tidigare spelade du tillsammans med dina brödrar i laget och ni är uppväxta bara några meter ifrån Kraftvallen. Men nu är den tiden förbi. Hur mycket spelar den bakgrunden in?

Pidde - Det är en väldigt stor del i allt. Det är här alla mina vänner är, till 98 procent typ. Sen hade jag en period strax efter farsan gått bort när det var tufft, när det kändes ensamt utan farsan, brorsorna, morsan på fotbollen. Standarden försvann liksom, ingen familjen Johansson runt om på Kraftvallen. Efter pappa gick bort så ville jag spela för honom till en början, för jag visste han ville det. För det var ett tag där jag egentligen ville skita i det, men allt var ju tradigt då. Så i början spelade jag för honom, men nu har det växt tillbaka. Men jag kollar inte på huset, det gör jag inte. Men det är något speciellt med GIF. Jag skulle inte byta ut det för något i världen.

Om ni tänker på hur laget var när ni själva kom för drygt tio år sedan, hur tror ni dagens trupp skiljer sig från den?

Pidde - Det var mer uppdelat då, tror jag.

Tane – Men jag tror de yngre känner liknande nu, att det är lite uppdelat gamla och unga. Fast vi möts i vardagen nu också. Man vill tro att det är bättre nu, men det är nog kvar lite.

Pidde – Sen är det en liten by, folk har förstått att man behöver tillväxt, att man behöver ha det underifrån. Sen var vi ju duktiga när vi kom, vi var inga rundningsmärken.

Tane – Ja, jag tror det var mer att de bra yngre spelarna fick mera beröm, de sämre hade det nog betydligt tuffare att komma in gruppen. Jag hoppas bara att det inte är så nu. Sen har man inte råd att tappa några figurer längre.

Stoffe - De som var övervettiga har man tagit med sig, så vill jag bete mig. Som Gyllen, Haris osv. Som alltid tog hand om en. Där är fler Harris- och Gyllen-typer i laget nu, så tror jag. Sen blir det delat, men det är inte konstigt. Man är i olika faser, det är folk som inte ens tagit studenten och folk som har barn i samma lag.

Tillsammans har ni bott i över 60 år i Billeberga och spelat upp emot 600 (!) matcher i den röda tröjan. Är det inte dags att släppa det här nu, en sliten by, bortglömd av kommunen och en nedlagd matbutik. Eller?

Pidde - Aldrig i livet, där är något speciellt. Men man är så färgad. Där är något ljus som skiner fortfarande i byn och det är kraftvallen. Som när ni (Jens och Tane) kom tillbaka, vi var ju nära att lägga ner laget då. Hade vi gjort det hade det nog inte startat igen. Sen är det en sjuk grej att så många spelat i klubben sen vi var små.

Tane - Ja, det är ju inga av våra ungdomslag när vi var små som klara sig ens upp till elvamanna nästan. Ändå spelar vi där tillsammans nu.

Pidde - Sen ska truppen ha en eloge, det är spelarna som har fixat spelarna i princip. Det är bra spelare som har kommit in, men främst bra människor. Först en bra människa, sen en bra spelare, det är så man värvar och då är det ett plus om spelaren är bra. Att funka i grupp är det viktigaste.

Stoffe - Det är så få saker kvar i byn, det är bara scouterna och vi nästan. Det känns kul att det inte läggs ner, för det var fan nära. Men det krävs att klubben tar tillvara på de vettiga runt laget nu.

Intervjun avslutas och jag presenterar mitt avslutningsmoment. Jag introducerar ett moment där killarna tillsammans ska ta ut sin drömelva av spelare från sin tid i klubben, som sträcker sig över ett decennium bakåt. Det glöder genast till i killarnas ögon, Pidde springer iväg och hämtar papper och penna. Under 45 intensiva minuter sitter vi och diskuterar gamla spelare, gamla matcher och gamla minnen. Till slut kommer vi också fram till en drömelva.

Nostalgielva

Eran (Pidde, Stoffe, Tane) drömelva med Giffare under er tid i klubben. Ni måste ha spelat med spelaren ifråga i a-lagssammanhang. Måste spelat minst tre år i klubben. 4-3-3, antalet matcher i klubben inom parentes.

Målvakt: Dennis Andersson (102)
Styrkor: reflexsnabb, bra på linjen, vinnarskalle
Svagheter: lite för glad för mat, stor flabb

Högerback: Jens Vighagen (135)
Styrkor: spelförståelse, bra passningsfot, vinnarskalle
Svagheter: humöret, gäll röst

Mittback: Mattias Nilsson (83)
Styrkor: ledargestalt, huvudspel, positionsspel
Svaghet: vaderna, snabbhet

Mittback: Peter ”Pidde Höna” Jönsson (139)
Styrkor: huvudspel, målfarlig, inställning
Svagheter: inget körkort, spelat i TAIK

Vänsterback: Peter ”Pidde” Johansson (223)
Styrkor: inställning, fysiken, huvudspelet
Svagheter: rödlätt, avsluten

Högermittfältare: Jonas ”Tane” Hansson (245)
Styrkor: snabbheten, fysiken, målskyttet
Svagheter: alkoholsinnet, halsen (spyr för enkelt)

Vänstermittfältare: Henrik "Henke" Glansk (146)
Styrkor: inställningen, glädjen, skott
Svagheter: teknik, vansinnestacklingar (på träning)

Innermittfältare: Haris Brkic (256)
Styrkor: passningsspelet, spelförståelsen, duktig på trånga ytor
Svagheter: snabbhet, huvudspel

Innermittfältare: Jonas ”Gyllen” Gyllenspetz (214)
Styrkor: huvudspel, hjärta för klubben, omklädningsrumsspelare
Svagheter: motoriken, långsam

Innermittfältare: Tobias ”Tobbe” Ask (89)
Styrkor: fysiken, balans, spelförståelsen
Svagheter: skadebenägen, fåfängd

Anfall: Jesper ”Jeppe” Holgersson (331)
Styrkor: avsluten, bolltouch, måltjuv
Svagheter: lathet, fysiken

Avbytare

Danne Larsson (190). Styrkor: snabb, slitvarg. Svagheter: tekniken, avslut

Johan Andersson (261). Styrkor: rutinerad, stabil. Svagheter: uppspel, glad för långbollar

Nicklas ”Lille-P” Persson. Styrkor: teknik, spelförståelse. Svagheter: lat, kort

Andreas Palmer, MV (351). Styrkor: räckvidden, luftspelet. Svagheter: ölsinnet, ojämn

David Torell (131). Styrkor: spelförståelsen, passningsspelet. Svagheter: mumlar på göteborgska, en inre demon (aggressiv)

Rickard Olsson (236). Styrkor: lojal, snabbhet, fysik. Svagheter: stirret, tekniken

Ledare

Stefan ”Stiffe” Nilsson (612). Känslomänniska, stort Giffa-hjärta.

Lars ”Lasse-Plåt” Jacobsson (202). Dåliga bakåtpass, roliga bilar. Slitna sandaler. Klär sig inte efter väder.

Per Johansson (103). Mr Gif. Lojal. För snäll. Lokalsinnet.

Länk till originalartikeln: https://billebergagif.wordpress.com/2017/06/25/men-det-ar-nagot-speciellt-med-gif-jag-skulle-inte-byta-ut-det-mot-nagot-i-varlden/

// Jens Vighagen, bakom tangentbordet.

Taggad under

Fotbollskåne

Skicka in dina tips till Fotbollskåne:

mail:

 

Silly Season