”Det är en klubb som legat där uppe och som skall ligga där igen, det är därför jag är här.”

”Det är en klubb som legat där uppe och som skall ligga där igen, det är därför jag är här.” Foto: Robin Laszlo, IK Brage
17 maj
2017

Han var den lovande yttern från Malmö som tog den långa vägen till elitfotbollen. Efter tre säsonger i Superettan är han tillbaka i Division Ett, fast denna gång i Norrettan. Han har en förhoppning att få leda sitt nya lag Brage tillbaka till elitfotbollen igen och helst redan i år.

 

Efter ha lämnat Lunds BK efter säsongen 2013 har det blivit tre säsonger i Superettan, först en med Östersunds FK följt av två säsonger i Syrianska FC. I Syrianska var han en tongivande spelare och fick mycket speltid, men efter kvalmatcherna i höstas gick kontraktet ut och han sökte en ny utmaning. IK Brage hörde av sig tidigt och ville ha med Stefan i deras lagbygge.

- Brage tog kontakt tidigt efter att kontraktet med Syrianska löpt ut. Jag hade även en dialog med två Superettanklubbar och en norsk andradivisionsklubb. Det norska laget kändes aldrig aktuellt för det var inte min typ av fotboll, Superettanklubbarna dröjde med sina beslut trots att vi haft kontakt ett bra tag så jag kände att jag inte ville vänta mer. Brages intresse fanns kvar efter allt det här och då var mitt beslut lätt, berättar Ilic och fortsätter om klubbvalet.

- Det är en jättebra klubb som jag har landat i och jag är inte särskilt förvånad över det för det är en klubb som legat där uppe och som skall ligga där igen, det är därför jag är här nu.”

Det är tydligt att Stefan Ilic har landat bra i så väl staden som klubben. Av lagkamrater, ledare och supportrar får man bara höra goda ord om den ödmjuke Malmökillen och han har i de inledande matcherna visat varför klubben värvat in honom. Det är en poängspelare som bidragit med en offensiv kraft på hög nivå, detta trots att han missa en del av försäsongen.

- Jag kom in rätt sent så jag ligger väl lite efter rent fysiskt, men vår tränare Bengt hade ett snack med mig om det häromveckan och det känns annorlunda efter det. Han fick mig att se det hela ur ett annat perspektiv och jag är oerhört tacksam över att ha tränarnas förtroende.

Åren i Superettan har gett honom viktig rutin och det är just den rutinen som gör honom till en av de mer etablerade spelarna i lagbygget på Domnarvsvallen. Det är också den rutinen som han tar med sig ut på plan och använder när han skapar poäng till laget med sina instick.

- Det har varit lärorika år i Superettan. De har kanske inte varit som jag velat spelmässigt men jag har lärt mig mycket under den här resan. Om man haft lite tur längs med vägen så hade det varit ännu bättre, men ibland får man ta ett steg bakåt för att ta två steg fram.

Brage har inlett säsongen på bästa vis och står noterade för fem segrar på fem omgångar. Förväntningarna är höga utifrån och man är tippade att vara med och slåss om platsen som ger en direktuppflyttning till Superettan. Laget själva väljer att ta en match i taget istället.

- Känslan hitintills är jättebra. Vi har fem raka segrar av fem möjliga, man skulle vara dum om man klagade. Men säsongen är lång, vi har spelat fem finaler nu och har tjugoen finaler kvar. Man måste fortsätta lägga ner det hårda jobbet för laget för inget är klart, avslutar Ilic.

Text: Jimmy Fors
Bild: Robin Laszlo, IK Brage

Fotbollskåne

Skicka in dina tips till Fotbollskåne:

mail:

 

Silly Season