”Kristus” lämnar Hammarby för Greuther Fürth

”Kristus” lämnar Hammarby för Greuther Fürth
05 jun
2017

Richard Magyar anlände till Hammarby som ett stjärnförvärv 2015. Två år senare lämnar han klubben för att testa vingarna utomlands på nytt. Mittbacken är klar för tyska SpVgg Greuther Fürth.
– Det känns bra och väldigt spännande. Nu har jag mer i bagaget och mer kött på benen än förra vändan, berättar Magyar.

 

Richard Magyars tid i Stockholm och klubben Hammarby blev kortvarig men intensiv och minst sagt händelserik. På två år gick han nämligen från att vara självskriven i startelvan till att hamna på läktaren till att på slutet kallas för Kristus av fansen. Tiden i Hammarby som varit som en berg och dalbana beskriver mittbacken själv som otrolig.

– Det som hänt nu sex månader efter att jag hamnade utanför truppen känns ganska otroligt om jag ska vara ärlig. Det är såklart jätteskönt för mig själv att kunna bevisa att det är möjligt att komma tillbaka, säger Magyar och berättar om hur han hanterade den tuffa situationen i höstas.

– Jag lovade mig själv att jag bara skulle bita ihop och visa vad jag kan. När man hamnar i sådana situationer är det så lätt att hitta fel utanför sig själv som inte går att påverka. Det är lätt att känna sig hjälplös.

Vändningen kom tillslut för mittbacken som under våren fått ett smeknamn av fansen. Richard Magyar har blivit Kristus Magyar.

– Haha ja, de har haft ganska många smeknamn på mig men just Kristus blev snabbt en favorit bland mina lagkamrater. De hade väldigt roligt över det.

 

Siktar mot Bundesliga

Kristus syftade på att mittbacken kommit tillbaka efter att ha varit uträknad och uppsatt på läktaren under Bergstrand till att bli en startspelare under Michelsen. Nu är dock Hammarby ett avslutat kapitel. Nästa säsong spelar Magyar, med rötter i klubbar som Åkarps IF och Lunds BK, i tyska andraligan och klubben Greuther Fürth.

– Jag fick en bra känsla direkt från den klubben. Det är en väldigt proffsig och välskött förening och vi hade även en samsyn på mina egenskaper samt vad jag behöver utveckla som spelare.

Hur ser klubbens ambitioner ut?

– Med tanke på klubbens historia av spel i Bundesliga så vill de givetvis vara ett utav topplagen i ligan och kriga om platserna i Bundesliga på lång sikt. Det känns som att klubben är tydliga med vad de vill ha in och hur de vill spela för att nå dit framöver vilket känns spännande att vara en del av nu.

Du har redan gjort en proffsresa utomlands, känns det annorlunda den här gången?

– Väldigt annorlunda men spännande. Man har annat i bagaget nu och mer kött på benen än förra gången det bar iväg, berättar han.

Många svenskar har gjort flytten till den tyska andraligan på sistone. Varför tror du att det blivit så?

– Det är en respekterad och bra liga som bara blir bättre för varje år. Sen är fotbollen i Tyskland ganska så lik den svenska spelmässigt och levnadsmässigt påminner landet en del om Sverige. Som fotbollsspelare lockar det också att vara med i toppen och man blir inspirerad av en sådan resa som Emil Forsberg gjort de senaste åren.

 

Kristus behärskar redan språket

Språkligt känner Magyar inga direkta nerver inför flytten. Under tiden som proffs i schweiziska FC Aarau lärde han sig en del tyska som fortfarande sitter i.

– Tyskan är faktiskt ganska så bra utan att skryta allt för mycket. Jag förstår det mesta och kan prata hyfsat obehindrat. Det är klart att det finns en bit kvar innan det flyter på ordentligt men det ska nog gå bra.

Kristus heter detsamma i alla fall...
– Haha det låter bra. Jag får presentera mig som Kristus då.

 

Magyar om

Om att chanserna till landslagsspel ökat nu...
– Det är inget jag funderar på så. Det känns ganska långt borta för tillfället men man hoppas ju att flytten blir bra och då kan säkert allt hända i framtiden. Får man speltid och fortsätter utvecklas så är allt möjligt. Det hade varit roligt så klart men just nu är det inget jag tänker på.

Att lämna ”Bajen”..
– Givetvis tufft att lämna fans och lagkamrater. Jag har ju haft en speciell resa i föreningen kan man lugnt säga. Just nu är det blandade känslor, vi är en väldigt sammansvetsad grupp som har sjukt roligt även utanför planen vilket varit en bidragande orsak till att jag orkade ta mig ur situationen i höstas. Sen är det så fotbollen är, man byter jobb oftare än många andra och går ifrån sin trygghet. Det är tråkigt på ett sätt, spännande på ett annat då det väntar ett nytt äventyr.

Silly Season