Satsa ungt eller värva tungt, svårt vägval för MFF

Satsa ungt eller värva tungt, svårt vägval för MFF
06 nov
2016

Guldet är tillbaka i Malmö FF. Väntat enligt många. Ett krav enligt andra med tanke på klubbens resurser där Champions League-spelet inneburit enormt klirr i kassan. Nu står klubben inför ett tufft vägval för framtiden.

 Satsa ungt eller värva tungt? Det är den stora frågan!

 

Guldstriden har levt under hela säsongen trots Norrköpings enorma spelartapp efter fjolårets succésäsong. Tillslut höll det dock inte och MFF kunde dra ifrån. Skåneklubben säkrade ligaguldet efter segern borta mot Falkenberg för ett par veckor sedan. Just matchen mot Falkenberg var också intressant av andra anledningar. För målskyttet stod bland annat två spelare som kan vara framtiden för Malmö. Mattias Svanberg, ynglingen som tagit stora steg på slutet och som mycket väl kan vara en startspelare nästa säsong och krigaren Jo Inge Berget. Norrmannen värvades in i klubben och har blivit en enorm kugge i dagens MFF. Efter två fina säsonger i klubben kan dock Berget och många med honom vara på väg bort från Skåne.

Bort för att testa vingarna.

Bort för att utvecklas.

Bort för att tjäna de stora pengarna.

När spelare försvinner, som de alltid kommer göra när serien heter allsvenskan måste klubbar göra svåra val. Vägval som kan vara avgörande för framtiden. För Malmö FF:s del blir det stora vägvalet inför nästkommande säsong om de väljer att satsa ungt eller värva tungt. I år har två talanger tagit stora steg i utvecklingen mot toppen…

  • Franz Brorsson känns mer och mer som en framtida storback. Trots sin ringa ålder visar han upp en stabilitet och en rutin som även de äldre ibland verkar sakna.
  • Mattias Svanberg är den andra spelaren som trots krasst med speltid visat upp hur mycket fotboll han har i kroppen. På sin korta tid på plan har han redan avgjort ett Skånederby och med sitt mål mot Falkenberg fört MFF till ännu ett ligaguld.

Dessutom finns en Teddy Bergqvist där bakom i väntan på att få en rejäl chans i a-truppen. Potentialen finns där helt klart. Nu ska Malmö FF välja sin väg för framtiden. Satsa vidare på ungtupparna eller värva in ”färdiga” spelare för att ha större möjligheter att nå Europaspel?

Gör Tinnerholm till kapten

Hade jag varit Daniel Andersson hade jag satsat helhjärtat på att behålla nyckelspelare och bara förstärka där det verkligen behövs. Klubben borde höja lönerna generellt så att lockelsen att flytta blir något mindre för spelare som Berget, Wolff Eikrem, Christiansen med flera. En spelare att värna extra om enligt mig är Anton Tinnerholm. En vinnarskalle som personifierar Malmö som klubb. Varför inte göra Tinnerholm till kapten?

Det tror jag hade varit kanon för hans utveckling och för att lyckas behålla honom. Tinnerholm har dessutom, trots sin ringa ålder, rutin i form av två Champions League-gruppspel och två SM-guld. Nu när Rosenberg lägger av om ett år kan det vara läge redan nu att hitta en ny ledare. Beroende på vilket vägval Malmö väljer så kan Tinnerholm vara ett val till kapten om klubben väljer att satsa ungt.

Cibicki återvänder efter succén i J-Södra

Pawel Cibicki återvänder till MFF efter den lyckade utlåningen till Jönköping Södra och har också förlängt med himmelsblått. Skulle Malmö satsa på att värva in en färdig anfallare hade det varit en käftsmäll för Cibicki som i stort sett väntat på sin plats i startelvan under flera års tid. Skulle Malmö köpa in flertalet mittfältare för att väga upp möjliga spelartapp hade det i sin tur varit en smäll för Svanberg vars utvecklingskurva varit spikrak de senaste månaderna. Samtidigt är det en svår avvägning. Att våga satsa på ungt kan innebära en rejäl chansning gällande Europaspel. ”Färdiga” spelare är tryggare på kort sikt då man har bättre koll på hur de presterat över tid. Det återstår att se hur MFF vill göra. Klubben har åtminstone alla förutsättningar att fortsätta sin framgångssaga.

Silly Season